Datum objave: 30. Listopad 2013

NP Krka izdao knjigu o zgodnim vretencima

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni Park Krka dom je 43 od 70 poznatih vrsta vretenaca koje žive u Hrvatskoj i baš tim zanimljivim životinjicama Tomislav Bogdanović, Matija Franković i Drago Marguš posvetili su knjigu koja je predstavljena danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Ovu ugroženu životinjsku vrstu autori opisuju kao malu, zgodnu i primjetljivu.

„Vretenci su posebni zato što su uspjeli opstati na  Zemlji već 125 milijuna godina, a nalazimo ih samo u najočuvanijim područjima“, rekao je jedan od autora knjige Matija Franković. „U svijetu je poznato šest tisuća vrsta vretenaca, a to je naspram nekim drugim vrstama životinja vrlo malo što ih čini vrlo posebnima. Nalazimo ih najčešće u tropskim područjima, a u Hrvatskoj su našli utočište kada su bježali od ledenog doba.“

Matija, Tomislav i Drago vretence su počeli istraživati 90-ih godina, ali ih je u istraživanju ubrzo omeo rat te su ga morali prekinuti da bi opet počeli 1996.
Drago Marguš kaže kako im je cilj da putem ove knjige priča o posebnosti vretenaca dođe i do zadnjeg ljubitelja prirode.

Javna ustanova NP Krka  pokrenula je 2008. godine izdavanje edicije Biološke raznolikost rijeke Krke u želji da predstavi biološku raznolikost rijeke Krke i Nacionalnog parka. „Vretenca Nacionalnog parka Krka“ je peta knjiga u toj ediciji, knjiga je dvojezična, a napisana je s namjerom da ljubiteljima prirode približi priču o tim ugroženim kukcima koji su kroz povijest bili inspiracija mitova i simbol snage, odlučnosti i uspjeha. Njihova prisutnost je jasan pokazatelj očuvanosti ekosustava.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti