Datum objave: 08. Listopad 2013

Filip Horvat- od ratnog fotoreportera do prvićkog hotelijera

Nina Medić
Nina Medić

Filip Horvat jedan je od mnogih Zagrepčana koji je došao na ljetovanje na otok Prvić , zaljubio se u otok i odlučio tamo pokrenuti posao, ali njegova priča posebna je po tome što je svoj fotoobjektiv zamijenio- objektom za smještaj. Prvi korak koji je napravio bila je kupnja stare zgrade koja je za vrijeme rata služila kao škola. Nije znao što bi točno sa prostorom, a Ministarstvo turizma je tada krenulo sa programima poticanja  malih i obiteljskih hotela i Filip je rekao „Zašto ne?“  Tako 2004. u Prvić Luci otvara prvi hotel- hotel Maestral. Njegov korak bio je utoliko neobičniji i riskantniji jer se dotada bavio sasvim drukčijim zanimanjem, posve nevezanim za hotelijerstvo i turizam. Filip Horvat (bio) je zapravo ratni fotoreporter. Prije nego što se odlučio okušati kao hotelijer popratio je svojim fotoaparatom rušenje komunizma u istočnoj Europi, a nakon toga za strane medije izvještava o Domovinskom ratu te ostalim sukobima uzrokovanima raspadom Jugoslavije. Kada je završio Domovinski rat, zemlja se polako počela okretati turizmu i Filip je uhvatio svoju priliku.

Ono što otkriva da je „uljez“ u ovoj branši je izostanak tipičnog „sindroma hotelijera“. On se ne jada kako je teško biti hotelijer u Hrvatskoj i kako jedva izlazi na kraj sa financijama, nije pod konstantnim stresom i ne trči stalno po hotelu pokušavajući sve staviti pod svoju kontrolu. „Ni danas sebe ne doživljavam kao hotelijera. Svoje goste u hotelu doživljavam više kao prijatelje, a svoj posao više kao neku kombinaciju rada i opuštanja,“ otkriva. „Kada sam se počeo baviti ovim poslom najveća briga mi je bila kako ću izaći na kraj sa gostima koji se budu žalili i prigovarali. Međutim ja takvih gostiju imam vrlo malo, a takvi problemi rješavaju se iznenađujuće lako.“

Hotel Maestral raspolaže sa 12 soba, u sklopu hotela su  kafić i restoran. Otvoren je od travnja do listopada, međutim tendencija  vlasnika je produžiti sezonu i omogućiti hotelu da radi tijekom cijele godine. Da bi se takav plan ostvario Filip nastoji organizirati dodatna događanja na otoku kojima nije cilj samo poboljšati promet hotela, već oživjeti otok. „Otkad sam došao otok ima taj problem- sve se odvija tijekom turističke sezone, a onda sve stane. Svi stalno pričaj kako treba napraviti ovo i ono ali nitko da napravi prvi korak“. Zato ga je napravio Filip. Organizirao je razne radionice na otoku.  Jedna od takvih bila je radionica o ratnoj fotografiji  koja se na Prviću odvijala prošle godine.  Doveo je Airsoft tim iz Šibenika i Murtera koji su se „igrali“ rata po otoku,  a sudionici radionice su ih fotografirali. Ove godine upravo je  Filip bio  inicijator „Kreativnih dana Fausta Vančića“ koji još traju na Prviću. Okupio je sve na otoku koji su imali neke ideje i sve se pokrenulo. „Kada bi se na ovom otoku ujedinili svi koji imaju udruge, zadruge, društva ili bilo kakve ideje i planove, otok bi se preporodio“, zaključio je Filip.

Iz kategorije: Vijesti