Datum objave: 10. Kolovoz 2013

Među polaznicima Ljetne orguljaške škole i kandidatkinja za časnu sestru

Nina Medić
Nina Medić

Dvadeseto izdanje Ljetne orguljaške škole u Šibeniku traje od 5. do 14. kolovoza, a njenih  25 polaznika, nadomak moru i suncu, uživa u radionicama  u kojima uanprijeđuju svoje orguljaško znanje i vještine. Orguljaška škola namijenjena je širokom krugu polaznika i nudim im priliku za detaljnije upoznavanje odabranog orguljskog repertoara, razvoj vještina interpretacije i improvizacije na povijesnim i recentnim orguljama, te potpuniji uvid u konstrukciju takvih instrumenata.  

Jedan od važnih ciljeva Škole je i osposobljavanje mladih orguljaša za umijeće improvizacije. Božidar Grga predsjednik organološkog društva  ‘Organum’, koje organizira ljetnu školu, kaže kako je to veliki posao koji traje cijele godine. Puno truda i rada uloženo je u održavanje i uređivanje instrumenata, a to i košta. Nažalost, ove godine ostali su bez potpore Hrvatske turističke zajednice pa su bili prisiljeni otkazati nekoliko koncerata, ali usprkos tome škola ide dalje.

U sklopu Orguljaške ljetne škole u prijepodnevnim satima održavaju se seminari u crkvi Sv .Frane, Sv. Križa, Sv. Ivana i u katedrali, ovisno o tome koja je  crkva slobodna.   Polaznici pohađaju tri seminara i to orguljska glazba  od 19. do 21. stoljeća koji  vodi  profesorica Natalija Imbrišak, seminar improvizacije pod vodstvom profesora Ante Knešaureka teseminar glazbe renesanse i baroka koji  vodi profesor Pavao Mašić. Svaka radionica ima ograničen broj polaznika.

Bili smo na radionici orguljske glazbe od 19. do 21. stoljeća u katedrali kod profesorice Natalije Imbrišak koja s velikim žarom i ljubavlju priča o ljetnoj školi i orguljarskoj glazbi. „Tu sam već 20 godina i jako mi je drago što se naša škola uspjela održati ovako dugo. Kandidati su ove godine posebno marljivi i imaju veliku želju za učenjem. Dolaze iz različitih gradova: Zagreba, Splita, Zadra, Varaždina, a imamo i jednog polaznika iz Tomislavgrada“, otkriva nam profesorica Imbrišak.  Njezin seminar  polazi sedmero mladih glzbenika. Danas smo zatekli tri iznimno entuzijastična polaznika. Zoran iz Tomislavgrada je tu prvi puta. “ Nisam imao nikakva očekivanja od škole jer inače u životu ne želim imati visoka očekivanja da se na kraju ne razočaram, ali sa školom sam prezadovoljan. Sve je jako fino organizirano, kolege su super kao i profesori.“ Iako je došao iz Tomislavgrada u Šibenik otkriva nam kako se otkada je tu ni jednom nije okupao. „Jednostavno ne stignem, ali nije mi žao jer uživam u ovome. Ujutro imamo seminare, a popodne vježbamo dok su večeri rezervirane za koncerte. “ Njegova kolegica Petra Vukić iz Splita također je oduševljena školom. I ona je tu prvi puta. „ Mislim da imamo privilegiju raditi sa ovako kvalitetnim profesorima koji spadaju u elitu orguljaške glazbe. Možemo naučiti puno od njih a ja se moram pohvaliti da sam danas napokon naučila svirati „čarobni“ prstomet Cesara Francka.“ Petra inače pohađa glazbenu školu u Splitu i paralelno ide u klasičnu gimnaziju, a odmah se pohvalila i da je kandidatkinja za časnu sestru u samostanu Sv.Vinka Paulskog u Splitu. Polaznica škole Anamarija Tadin je također  iz Splita. Ona je tu drugu godinu za redom. Kaže da je ove godine pristup individualniji što joj se sviđa jer može više naučiti. „Možemo poraditi na stvarima koje znamo od prije, a možemo i naučiti nešto novo“.

Ostajemo bez riječi pred takvim talentiranim mladim ljudima koji vruće dane kolovoza provodei prebirući po orguljama, a ne negdje na plaži. Svoj talent kandidati će prezentirati u utorak 13. kolovoza na koncertu polaznika Ljetne orguljaške škole koji će biti održan u katedrali Sv. Jakova.

Iz kategorije: Vijesti