Datum objave: 28. Srpanj 2013

ŠIBENSKI HOSTELI(2):Opojni mirisi i sklad hostela Mare

Nina Medić
Nina Medić

Šibenski hosteli, koje u ovom serijalu predstavljamo nisu samo zanimljiv po svom izgledu već i po pričama koje uz sebe nose. Tako je i s nedavno otvorenim hostelom Mare, u blizini šibenskog Vodovoda, u ulici Kralja Zvonimira. Vlasnici su Katarina  i Neno Ćović.

Hostel Mare nalazi se u zanimljivom, povijesnom ambijentu. Okružen je starim zidinama i kada zakoračite u dvorište sve odiše mistikom, ali istodobno mirom i tišinom . To automatski djeluje blagotvorno na osjetila nakon što s glavne gradske ulice ispunjene vrevom prođete kroz masivna drvena vrata koja vode u dvorište hostela. A u dvorištu će vas dočekati pravi mali mediteranski vrt: voćke, masline, ružmarin, bosiljak i raznorazne ukusne biljčice koje daju prostoru poseban štih ali i miris.
Kad se uđe u sam hostel fasciniraju boje i skladni dizajn. „Light motiv je bio havajski val i tu smo sliku imali stalno u glavi kada smo uređivali hostel. Zato prevladava plava nijansa koja podsjeća na more i valove. Od tuda i ime hostela Mare“, objašnjava nam vlasnica.
Na pitanje zašto su otvorili baš hostel odgovaraju: „Imali smo prostor kojeg je trebalo iskoristiti, a ideja o otvaranju hostela došla je nekako spontano. Čekali smo oko dvije godine da riješimo papirologiju i u trećem mjesecu ove godine napokon započeli s radom.“

Hostel ima 44 ležaja, a popunjenost je prema riječima vlasnika, solidna, makar bi mogla biti i bolja. Ipak, zasad su zadovoljni. Gosti nemaju pritužbi, dapače, povratne informacije su pozitivne. Od gostiju dolaze pretežno Europljani, najviše Francuzi, ali navrate i Australci, Kanađani, Meksikanci… „Posjećuje nas dosta mladih ljudi, ali i starijih parova. Svi naši gosti imaju nešto zajedničko i zato se razumiju što pridonosi ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Zadržavaju se u prosjeku od jednog do tri dana iako mnogi požele ostati više, jednom kad otkriju tajne Šibenika. Dosta njih je na proputovanju od Zadra do Dubrovnika pa se zadrže samo jedan dan. Svi žele vidjeti slapove Krke, ali mi svima preporučamo da odu na Jadriju i otok Prvić jer je posebno iskustvo doživjeti Šibenik s mora. Najveći kompliment koji smo dobili od gostiju je bio da su se osjećali kao da su doma. To nam je bio i cilj, da se kod nas osjećaju ugodno a ne kao da su klijenti kojima samo treba uzeti novac.“, pričaju nam Katarina i Neno.
I zaista, u ovom hostelu jednostavno nemate osjećaj da ste u nekakvom smještajnom objektu već u opuštenom dnevnom boravku u kojem je pojam vremena apstraktan, makar tamo proveli samo kratko vrijeme.

Iz kategorije: Vijesti