Datum objave: 28. Lipanj 2013

Kninsko veleučilište razvija projekt bitan za proizvodnju hrane u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić


Projekt Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu "Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije", koji preko Fonda za ulaganje u znanost i inovacije najvećim djelom financira bespovratnim sredstvima pretpristupnog IPA fonda, prilika je svim proizvođačima pekarskih proizvoda u Šibensko - kninskoj županiji da inoviraju svoju proizvodnju i poboljšaju svoje proizvode, a uključivanje u taj projekt im je besplatno, kako je na današnjem predstavljanju tog projekta na Veleučilištu u Kninu istaknula njegova voditeljica Emilija Friganović., viša predavačica na tom veleučilištu.

Za sada se samoinicijativno tom projektu priključila tvrtka Djelo, a i neki drugi proizvođači pekarskih proizvoda su pokazali zanimanje. U sklopu tog projekta bit će u Kninu otvoren Laboratorij za kemiju i tehnologiju žitarica pa proizvođači pekarskih proizvoda neće morati svoje proizvode slati na analizu u druge sredine. Uz to, predviđa se i razvoj novih, funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica obogaćenih biljem, voćem i pčelinjim proizvodima s krškog područja šibenske regije. Smisao Projekta je i razviti suradničku mrežu između visokoškolskih ustanova pa je partner kninskom veleučilištu Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali i uspostaviti suradnju visokoškolskih ustanova i privrednih subjekata.

Na današnjoj konferenciji za novinare kojom je i službeno počela provedba tog projekta dekan Veleučilišta u Kninu, dr.sc. Mirko Gugić istaknuo je kako je posebno važno to što se on odnosi na proizvodnju hrane odnosno na proizvode od žitarica,a podsjetio je da je kninsko veleučilište jedino veleučilište u Hrvatskoj čiji je projekt ušao u program Fonda za ulaganje u znanost i inovacije u drugoj fazi. To je potvrdila i Ivana

koja je istaknula kako je tim na čelu s Emilijom Friganović, višom predavačicom na Veleučilištu u Kninu koji je taj projekt uspio prebroditi sve birokratske teškoće u proceduri kandidiranja i njegovog odobravanja zbog kojih mnogi na pola puta odustanu. Emilija Friganović je ukazala upravo na važnost umrežavanja visokoškolskih ustanova s poduzetnicima i proizvođačima pekarskih proizvoda Josipa Rimac, gradonačelnica Grada Knina podsjetila je kako su im se mnogi ismijavali kada su u strategiji razvoja Knina i Veleučilišta istaknuli upravo poljoprivredu i proizvodnju hrane, a da je to bila ispravna orijentacija svjedoči i projekt "Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije". Puno potporu tom projektu koji će značajno pridonijeti razvoju proizvodnje hrane pa tako i proizvodnji inovativnih proizvoda bitnih za turizam dao je i Tomislav Vrdoljak, šibensko - kninski podžupan.

Ukupna vrijednost projekta je oko 486. 000 eura,a najveći dio čine bespovratna sredstva EU.
Projekt se financira u okviru programa "Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II" koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta, sastoji se od programa dodjele bespovratnih sredstava i tehničke pomoći u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. - 2011. Instrumenta pretpristupne pomoći IPA IIIC.

Objavljeno ranije.Početak provedbe projekta  "Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC)"  koji provodi  Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, a partner mu je Prehrambeno - biotehnološki  fakultet Sveučilišta u Zagrebu  bit će svečano označen danas,  konferencijom za novinare koja će biti održana na kninskom veleučilištu.  Taj projekt je  vrijedna oko 480 000 eura,  a  donosi razvoj tehnologije u proizvodnji i obogaćivanju pekarskih proizvoda te povezanost Veleučilišta i struke s  proizvođačima u Šibensko - kninskoj županiji.

Riječ je o projektu iz  programa  "Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II" koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a sastoji se od programa dodjele bespovratnih sredstava te tehničke pomoći za SIIF u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007. - 2011. Instrumenta pretpristupne pomoći IPA. Kninsko veleučilište jedino je veleučilište u Hrvatskoj  čiji je projekt prošao za financiranje iz tog fonda.

Njegov cilj je  potaknuti i unaprijediti suradnju visokoškolskih ustanova u području kemije i tehnologije žitarica i proizvodnji funkcionalne hrane na bazi žitarica, te uspostaviti mrežu između visokoškolskih institucija i subjekata u poslovanju s hranom  i to u u sektoru proizvodnje kruha, peciva, svježe tjestenine, kolača i drugih proizvoda na bazi žitarica Šibensko-kninske županije . Bit će razvijeni  novi funkcionalni  proizvodi  na bazi žitarica obogaćenih biljem, voćem i pčelinjim proizvodima s krškog područja,  a namjera je i olakšati  komercijalizaciju inovacija jer razvoj i komercijalizacija novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda. "To pruža  mogućnost razvoja malih i srednjih poduzetnika, što zasigurno može doprinijeti regionalnom razvoju, već obogaćuje i ponudu hrane bitnu turističkom sektoru, a time pruža plodno tlo za razvoj nacionalnog gospodarstva", kaže Emilija Friganović, voditeljica tog projekta i viša predavačica na Veleučilištu u Kninu.

Svečanost će početi u 13.15 sati.

Iz kategorije: Vijesti