Datum objave: 14. Lipanj 2013

Kninsko veleučilište jedino od veleučilišta u projektu "Fond za ulaganje u znanost"

Diana Ferić
Diana Ferić

Kninsko veleučilište "Marko Marulić" jedino je veleučilište u Hrvatskoj koje je danas u sklopu projekta "Fond za ulaganje u znanost i inovacije“ u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisalo ugovor o financiranju svog projekta sredstvima Evropske unije.      

Taj se projekt odnosi na uspostavljanje i opremanja Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica na Veleučilištu Marko Marulić u Kninu te nadogradnju opreme postojećeg Laboratorija za kemiju i tehnologiju žitarica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj projekta je potaknuti i unaprijediti suradnju visokoškolskih ustanova u području kemije i tehnologije žitarica i proizvodnji funkcionalne hrane na bazi žitarica, te uspostaviti mrežu između visokoškolskih institucija i subjekata u poslovanju s hranom, u sektoru proizvodnje kruha, peciva, svježe tjestenine, kolača i drugih proizvoda na bazi žitarica Šibensko-kninske županije, kako bi se razvili novi funkcionalni proizvodi na bazi žitarica obogaćenih biljem, voćem i pčelinjim proizvodima s krškog područja“, kazala nam je Emilija Friganović, voditeljica tog projekta.

Danas je u Ministarstvu predstavljeno 19 novih ugovora koje su u sklopu projekta "Fond za ulaganje u znanost i inovacije, faza II." potpisala visoka učilišta i javne znanstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, a vrijedni su više od 11,2 milijuna kuna.

Predstavljajući te ugovore ministar znanosti i sporta Željko Jovanović i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić rekli su da je to put većeg ulaganja u znanost kojim se podiže konkurentnost hrvatskih tvrtki i prenosi znanje u hrvatsko gospodarstvo.

Najavili su kako Hrvatska do 2020. namjerava podići razinu ulaganja u znanost i istraživanja do 1,4 posto BDP-a umjesto dosadašnjih 0,75 posto.

„Hrvatska ima i znanje i inovacije, kao i poduzetnost da bi bila konkurentna pri ulasku u Europsku uniju, a dokaz tome su upravo ugovori koji su ovom prilikom predstavljeni. S obzirom na to da je cilj druge faze projekta SIIF povezati znanost i inovacije s gospodarstvom odnosno podržati aktivnosti komercijalizacije istraživačkih rezultata i transfera tehnologija visokih učilišta i javnih znanstvenih organizacija kako bi se pridonijelo održivome regionalnom razvoju i konkurentnosti gospodarskog sektora“, rekao je ministar Jovanović te dodao . Najviše projekata (po četiri) dobili su Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Među dobitnicima su i zagrebački Šumarski, Agronomski i Veterinarski fakultet, zatim sveučilišta u Splitu, Rijeci i Zagrebu, Strojarski fakultet u Slavonskome Brodu, Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Institut Ruđer Bošković te Državni hidrometeorološki zavod iz Zagreba.
Direktor projekta tehničke pomoći EU-a Nicolas Manolopoulos čestitao je nositeljima projekata i pozvao na još veće i uspješnije korištenje fondova EU-a.

Broj pogrešaka: 2, vrijeme obrade: 5220 ms (4938 ms)
Valid HTML 4.01 Strict Facebook: Hašek je i moj prijatelj Uslugu podupire Agrokor O projektu © 1991.-2013., FER

Iz kategorije: Vijesti