Datum objave: 15. Lipanj 2012

Županija:Nema širenja Šibenika prema zapadu niti Kršina!

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici vladajuće koalicije u Skupštini Šibensko - kninske županije nisu, kao što se i očekivalo, uvažili zahtjev gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županovića kao ni Kluba vijećnika SDP -a  u toj skupštini da se kod prihvaćanja trećih Izmjena Generalnog urbanističkog plana Šibensko - kninske županije uvaže zahtjevi Grada Šibenika i da se omogući širenje Grada prema zapadu te da se na predjelu Kršine u Dubravi predvidi eksploatacijsko područje za vađenje arhitektonskog kamena. Istina, istup vijećnici SDP - a u vezi s tim primjedbama na GUP  bio je  pomalo nedorečen i "mlak" u odnosu na jučerašnji javni istup gradonačelnika Županovića koji je oštro prozvao županijsku vlast da koči razvoj Šibenika i da nema pravo određivati  namjenu prostora na njegovom području.  Najprije predsjednik Kluba vijećnika SDP a Duško Živković pa onda vijećnika Paško Višić pokušali su uvjeriti vijećnike da nema nikakvog razloga da se ne predvidi širenje Šibenika prema zapadu što je plan star desecima godina, a podržala ga je i struka, umjesto da se i dalje kao stambena zona tretira Jamnjak na kojem nema nikakve infrastrukture. Isto tako su tražili da se u GUP - u predvidi kamenolom za vađenje arhitektonskog kamena budući da je to do sada bilo istražno područje i da je riječ o projektu koji otvara radna mjesta, a po  Višićevim tvrdnjama, ne zagađuje okoliš odnosno ne praši. Za tu investiciju, kao što je poznato, zainteresirana je tvrtka Batolit, vlasnici koje su Rusi.  

 

Župan Goran Pauk im je, kada je riječ o tom kamenolomu, oponirao. Obrazložio je kako je Županija, odbijajući tu izmjenu GUP -a, uvažila stav stanovnika Dubrave koji su protiv toga da se na njihovom području otvori treći kamenolom. Ta je eksploatacija kamena za župana je sporna jer, kako je kazao, narušava vizuru Gospodarske zone Podi,  a pozvao se i na  Rudarsko - geološku studiju koji je naručila Županija,a koja je pokazala da je u Županiji  imadovoljno kamenoloma s tim da je, , što je i sam spomenuo, ostavljena mogućnost za vađanje arhitektosnkog kamena o kojem je u ovom slučaju  upravo i riječ, ali preko toga se prešlo. Župan je u diskusiji vijećnicima poručio: "Ostavite se floskula gradonačelnika Županovića koji je očito krenuo u kampanju za nove izbore.". Osvrnuo se  na tvrdnje kako je nepošteno da Županija određuje  namjenu prostora jedinica lokalne samouprave i ne  uvažava njihove prijedloge i planove. "To bi značilo ukidanje smisla postojanja  Županije. Kao što država nama određuje neke stvari na koje mi ne možemo utjecati tako se i Županija ima pravo  postaviti i prema jedincima lokalne samouprave.", smatra župan. 

Na kraju su predložene treće Izmjene GUP-a prihvaćene i to "minutu prije 12" jer u ponedjeljak ističe zakonski rok. To znači da bi sve palo u vodu da su danas prihvaćeni predloženi amandmani na izmjene GUP -a. Vijećnici SDP -a kao i vijećnik Nezavisne liste Stipe Petrine Mile Skračić, koji je također imao amandman vezan za privezišta u turističkoj zoni Marina Lučica, su  prigovorili županu zbog toga što su dovedeni pred gotovo čin.  Da stvar bude još gora,  te su se izmjene pripremale  čak četiri godine.  Te izmjene tiču se mnogih područja kao što su buduća gradnja vjetrenjača, solarnih elektrana, nautičkih  i turističkih centara, odlaganja otpada, zaštićenih dijelova prirode i još puno toga. Nevjerojatno je da će već na sljedećoj Skupštini biti pokrenut postupak četvrtih, takozvanih točkastih izmjena GUP -a i to za područje Vodica zbog planova širenja i uređenja kompleksa Olimpije, ali ne i zbog zahtjeva Grada Šibenika. 

Iz kategorije: Vijesti