Datum objave: 02. Lipanj 2012

50.OBLJETICA OŠ TINA UJEVIĆA: Večer puna emocija,Tina i plesa

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku Osnovna škola Tina Ujevića obilježila je u petak 50. godišnjicu svog postojanja. Bila je to smotra  stvaralaštva polaznika te škole i njihovih nastavnika, ali i  večer puna emocija pogotovu za najstarije djelatnike te škole, ali i njezine nekadašnje učenike koji su danas uspješni  poslovni ljudi u različitim djelatnostima. Sinoćnja svečanost vratila ih je u đačko doba koje se svima najdublje ureže u sjećanje.

Čestitke Nevan Spahije i Gorana Višnjića

Emocije su ponijele i  visoke goste, Dianu Ercegović, kao izaslanicu šibensko - kninskog župana Gorana Pauka i šibenskog gradonačelnika  dr Antu Županovića koji je i sam bio polaznik te nekada Pete osnovne škole dok je još djelovala u takozvanim barakama na mjestu sadašnjeg Vinopoloda - Vinarije.  U ime šibenskog biskupa monsinjora Ante Ivasa govorio je don Marinko Mlakić koji je upravco uOŠ Tina  Ujevića počeo kao  vjeroučitelj.  Na  povijest te  škole podsjetio je njezin ravnatelj Ozren Matić koji je istaknuo kako je u davnim danima ta škola znala imati  1620 učenika, ali to je bilo vrijeme kada se rađalo više djece, ali je bio i puno manje škola u Šibeniku pa je ta OŠ pokrivala područje od Baldekina do Grebaštice.
Među  najstarijim još živim učiteljima i nastavnicima na Akademiji su bili, u povijesti škole sigurno jedna od najupečatljivija i najosebujnija nastavnica Hatidža Zanki, nastavnica kemije koja je podsjetila da je  sa svojim učenicima pobrala i brojne uspjehe na državnim natjecanjima i da su obišli cijelu Hrvatsku, ali je i pozvala da se danas povede više računa u opremljenosti školskih kabineta. Bila je tu u nastavnica glazbenog Barbara Dondživić, nastavnica engleskog jezika Jakovljević,  kultni profesor tjelesnog koji je odgojio mnoge košarkaše Miroslav Kotarac, te mnogi drugi, a u njihvo ime govorio je dugogodišnji pedagod i jedna od ravnatelja škole Roko Ivanda, koje mu se na početku od uzbuđenja zatresao glas. Od poznatijih učenika te škole koji su također dobili priznanja bili su Nikolina Mazalina, operna pjevačica, direktorica CMC akademije i profesorica na Rock akademiji u Bagrebu, Petar Baranović, saborski zastupnik i dogradonačelnik Grada Šibenika, mr.sc Ivica Poljičak, profesor na Veleučilištu  u Šibeniku,Tonkica Kalauz, urednica magazina Story, Olivera Slavica, nekadašnja miss fotogeničnosti  te Ruđer Friganović, direktor  tvrtke Brodogradnja i savjetnik za brodogradnju potpredsjednika hravatske vlade Radimira Čačića, koji se skupu obratio u ime  dosadašnje 42 generacije koje su završile tu osnovnu školu napomenuvši kako je osnovna škola vrijedna i važna poput obitelji i doma. Nekadašnji učenici te škole bili su i glumac Goran Višnjić te poznati košarkaški trener Neven Spahija. Oni zbog obveza nisu mogli doći na svečanu akademiju, ali su poslali svoje čestitke, dirnuti što su ih se organizatori sjetili.

Plesne točke, igrokaz, recital...

U bogatom programu Svečane akademije nastupili su učenici prvih razreda s vrlo upečatljiv plesom na jednu afričku narodu pjesmu budući da OŠ Tina Ujevića sudjeluje u akciji prikupljanja pomoći za djecu, Afrike; polaznici nižih razreda izveli su igrokaz Meksički ples u kišno popodne, i plesnu rolu "Hlače, a učenici viših razreda recital  pjesama Tina Ujevića i scensku igru Oda radosti; učenik  5. razreda Josip Šunjerga svirao je na vilončelu , a nastupio je i pjevački zbor te škole s voditeljicom prof. Zrinkom Mikuličin koji je odmah na početku podigao atmosferu svojom pjesmom "Malo mira".  Program su uz voditeljicu Meri Pupačić, profesoricu hrvatskog jezika pripremile učiteljice Aneta Lovrić, Loredana Huljev, Gorana Škugor, Anela Rodin, Silvana Kulušić, Ljiljana Stamenković i prof. Zrinka Mikuličin. Nakon svečanosti  održan je i prigodni domjenak za sve djelatnike i uzvanike na toj svečanosti  OŠ Tina Ujevića na kojoj je bila i ravnateljica OŠ Tina Ujevića iz Zagreba Jasmina Hamer čime je uspostavljena suradnja između dviju škola. 

Iz kategorije: Vijesti