Datum objave: 09. Svibanj 2012

Ceh prijevoznika: Uvesti jasnija pravila igre u taksi usluge!

Diana Ferić
Diana Ferić

Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore traži da se Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu preciznije definiraju uvjeti za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza  te da  nadležne inspekcijske službe provode  strože i učestalije kontrole provođenja tih odredbi. To je samo jedan  od brojnih zaključaka koje su o poboljšanju stanja u prijevozničkog djelatnosti u Hrvatskoj donijeli na nedavno održanom  5. susretu prijevoznika HOK -a. , kako smo doznali u Udruženju obrtnika Grada Šibenika. U prijevozničkom cehu smatraju da je trenutno  lokalnim samoupravama ostavljen preširoki prostor za određivanje različitih kriterija za dobivanje dozvola za obaljanje taksi usluga što stvara probleme i dovodi do apsurdnih situacija u poslovanju. Tu se u prvom redu misli na sukobe koji nastaju u nekim gradovima zbog pojave novih taksi prijevoznika koji nude jeftine, ali za neke i ne baš kvalitetne usluge. 

Ceh prijevoznika analizirao je i probleme malih brodara te od države traži da ih se  oslobodi plaćanja trošarina za energente koje koriste za pogon brodova i brodica za prijevoz putnika na kružnim putovanjima, jednodnevnim ili višednevnim putovanjima, te za prijevoz tereta u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske. Stajalište Hrvatske obrtničke komore je da se male privatne brodare treba osloboditi plaćanja trošarina na naftne derivate kako bi mogli opstati prilikom ulaska Republike Hrvatske u EU s obzirom da brodari iz zemalja u okruženju imaju do 60 posto  niže cijene goriva.

U svojim zaključcima s 5. susreta prijevoznici zahtijevaju od Vlade da se odmah donesene Odluka o izradi prometnog razvitka Republike Hrvatske  za razdoblje od 2013. do 2023 godine  kao i izmjene  Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu. 

Iz kategorije: Vijesti