Datum objave: 28. Travanj 2012

Mandalinjani u strahu za svoje brodove

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Stanovnici Mandaline, ali i ostali vlasnici brodova  privezanih u uvali Vrnaža i dijelu Obale Jerka Šižgorića, ulice koja se trenutno rekonstruira zbog izgradnje infrastrukture za budući hotelski kompleks na Kulinama, njih oko 150 zabinuti su jer  ih uprava Grada Šibenika inije informirala o budućem izgledu pomorskog dobra na tom području, a s obzirom na to da još ne znaju što će biti s njihovim brodicama, odlučili su danas, putem medija zatražiti objašnjenje. Potpisali su peticiju za zaštitu svojih prava na tradicionalni privez brodova i uputili je gradskoj upravi.
„Zanima nas kako će izgledati obala nakon rekonstrukcije. Iz dosadašnjih radova zaključili smo da se cesta pomiče za dva metra prema moru, a čuli smo i da će se postaviti nekakvi pontoni na koje ćemo morati vezivati brodove. S obzirom da iz gradskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost nismo dobili nikakvu konkretnu informaciju kako će izgledati uređena obala, gdje će pontoni biti postavljeni i koliko će nas koštati privez, bojimo se da nam netko  radi iza leđa“, kazao je  u ime stanovnika Mandaline Nenad Berović.

„Nismo građani drugog reda“

Objašnjava da se većina vlasnika brodica bavi ribolovom migavicom i plivaricom, a postavljanje pontona bi to onemogućilo ili znatno otežalo. „Nekoliko obitelji živi isključivo od ribolova i ovim putem tražimo da se poštuju naša tradicionalna prava na privez brodova i izlov ribe, kao što je to omogućeno stanovnicima Doca i Crnice, jer valjda smo i mi Mandalinjani ravnopravni s ostalima, a ne građani drugog reda“, nastavlja Berović .
150 stanovnika Mandaline potpisalo je peticiju sa zahtjevima Gradskoj upravi koju će uručiti nadležnima, a novinare su danas pozvali jer se boje da će se lokalni čelnici na njihove zahtjeve ponovno oglušiti. Kazali su nam da već desetljećima uredno plaćaju sve financijske obveze poput poreza na brodice i korištenje morskih luka, a očekivali su da će njihov novac biti utrošen na izgradnju rive poput one u Crnici i Docu, gdje stanovnici imaju normalno privezište za svoja plovila. 
 

Iz kategorije: Vijesti