Datum objave: 27. Travanj 2012

FOTO, VIDEO: Najbolje hrvatske frizerke u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kongresnu dvoranu Srednje strukovne škole danas su zaposjele mlade frizerke iz cijele Hrvatske, koje su u Šibenik stigle pokazati svoje vještine s četkom i škarama na Državnom natjecanju frizera. U zraku se osjećao miris laka i pjene za kosu, a napetost se mogla sječi frizerskim škarama. Dvadeset četiri djevojke iz dvadeset hrvatskih strukovnih škola, svaka ispred svoje lutke i ogledala, imale su samo 35 minuta da naprave zadanu dnevnu frizuru na ženskom modelu ili se kreativno, slobodnim stilom izraze na muškom modelu/lutki.
Pod budnim okom trojice sudaca s međunarodnom licencom, djevojke su šišale, češljale, lakirale i oblikovale frizure, koje su potom posebno vrednovane, a ocijenjivala se tehnika, boja, linije te ukupni dojam frizure.

Žene vladaju četkom i škarama

„Svi učenici morali su pisati test iz stručnih teorijskih znanja, a u praktičnom dijelu ocjenjuje se dnevna muška i ženska frizura te večernja ženska frizura i klasično šišanje i kreiranje fen frizure na muškom modelu. Natjecateljice rade same, a mentori im ne smiju prilaziti ni davati savjete. Suci će odlučiti o prva tri mjesta, a nagrađeni će dobiti plakete i novčanu nagradu koju im dodjeljuje Obrtnička komora“, objasnio je Ivo Tunjić iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je organizator natjecanja. Dodaje, da je od nagrade važnije iskustvo koje su cure stekle sudjelovanjem na ovom natjecanju, te znanja i vještine koje im kasnije mogu pomoći pri zaposlenju.
Primijetili smo da među natjecateljima danas nije bilo niti jednog muškarca, a organizatori i mentori tvrde da je zanimanje frizera još uvijek isključivo ženski posao, iako se s vremena na vrijeme među ženama potkrade i pokoji vrlo talentiran muškarac.
Na natjecanju sudjeluju i dvije šibenske predstavnice trećašice Marta Šakić i Kristina Budimir koje su nam u pauzi od natjecanja otkrile kakve se frizure i boje nose ove sezone: „ Moderne su rokerske frizure s puno boja, kao i neuredne, asimetrične frizure prirodnih tonova“, objasnile su. Kristina tehniku šišanja vježba na bratu i prijateljima, a Marta je već odlučila da je friziranje zanimanje kojem želi posvetiti život, a želja joj je jednog dana imati vlastiti salon.

 

Iz kategorije: Vijesti