Datum objave: 25. Travanj 2012

Gimnazijalci brončani na natjecanju mladih znanstvenika u Nizozemskoj

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Dino Dučić i Antonio Tudić, učenici trećeg razreda šibenske Gimnazije Antuna Vrančića osvojili su brončanu medalju na prestižnom Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika IICYS u Nizozemskoj.
Natjecanje se održavalo od 16. do 23. travnja u nizozemskom gradu Nijmegenu, a Tudić i Dukić, pod paskom svog mentora, profesora Milenka Milovića, natjecali su se u kategoriji Ekologije s radom „Orhideje šibenske okolice“.

Podsjetimo, Dino i Antonio prošle godine su s ovim radom osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju iz biologije, a Hrvatsko biološko društvo njihov istraživački rad predložilo je za natjecanje u Nizozemskoj. Mladi biolozi sa svojim mentorom su cijelu prošlu školsku godinu istraživali orhideje i otkrili tri nove, dosad nepoznate vrste tog cvijeta na šibenskom području.

Ovo je šesta godina da šibenski gimnazijalci uspješno zastupaju hrvatske boje na ovom prestižnom natjecanju mladih znanstvenika.

Inače, mladi hrvatski znanstvenici potpuno su poharali ovogodišnje natjecanje. Osim brončanih Dina i Antonija, zlatnom medaljom iz kategorije Ekologija, nagrađen je Zagrepčanin Domagoj Šegregur za svoj rad „Ribe kao biopokazatelji onečišćenja rijeke Drave “, a srebrnu medalju osvojio je Luka Mesarić iz Preloga za rad “ Europski dabar.“
U kategoriji eksperimentalne fizike srebrni je bio Zagrepčanin Ivan Hrabar za rad Hertzovo novo ruho, a Filip Šklebar iz Bjelovara osvojio je broncu s radom “Efikasnost žarulje u ovisnosti o naponu.”Mentor Milenko Milović

Iz kategorije: Vijesti