Datum objave: 24. Travanj 2012

Otvoren stručni simpozij „Humanitarno razminiranje“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U hotelskom naselju Solaris jutros je otvoreno trodnevno 9. Međunarodno stručno savjetovanje Humanitarno razminiranje 2012, kojeg zajednički organiziraju Hrvatski centar za razminiranje i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Tristotinjak sudionika simpozija iz 45 zemalja će tijekom trodnevnog rada osim brojnih izlaganja imati priliku i vidjeti pokaznu vježbu za koju je prijavljeno 9 strojeva i dio opreme za razminiranje.

Ovogodišnje stručno Savjetovanje tematski se odnosi na znanja, vještine i sigurnost potrebne u humanitarnom razminiranju. Posebno zanimljiva tema odnosit će se na podvodno razminiranje, a na Savjetovanju predstavit će se istraživački projekt „Implementacija alata za uklanjanje protupješačkih mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih sredstava“, pod akronimom TIRAMISU, projekt financiran od Europske unije vrijedan 14,9 milijuna eura u konzorciju od 24 istraživačka centra.

Sudionike skupa pozdravili su ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, ravnateljica Ureda za razminiranje pri Vladi RH, Diana Pleština, te g. Bernd Fisher, veleposlanik Republike Njemačke.

Ovaj međunarodni simpozij s najvećim brojem sudionika dosad, svečano je otvorio u svojstvu izaslanika Predsjednika RH, gosp. Franko Vidović, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika.

" U Republici Hrvatskoj od Domovinskog rata do danas učinjen je veliki pomak u rješavanju minskog problema u kojemu je prepoznat sigurnosni, ali i gospodarski značaj, jer je Hrvatska očišćena od mina u cijeloj prometnoj infrastrukturi, turističkim destinacijama, područjima obnove, okućnicama i drugim važnim objektima. Važnu zadaću u edukaciji o opasnostima od mina ima Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s organizacijama i udrugama, te tijelima državne uprave. Takve koordinirane aktivnosti svih dovele su do smanjenja broja žrtava iz godine u godinu. Zajednički je cilj smanjiti minski sumnjivi prostor upozoravajući na postojeću minsku opasnost što će rezultirati smanjenjem broja žrtava, te Hrvatsku bez mina" rekao je Vidović na današnjem svečanom otvorenju.

Svečanom otvaranju stručnog savjetovanja prisustvovao je župan Goran Pauk, koji je u svom prigodom obraćanju skupu istaknuo izvrsnu suradnju s djelatnicima HCR, a u prvom redu kod uvažavanja i rješavanja prioriteta Županije koji utječu na sigurnost građana i gospodarski razvoj.
„U Šibensko-kninskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 25,9 km2, a za što je utrošeno oko 270 mil kuna. Stoga je svaka donacija dobro došla, pa mi stoga dozvolite iskoristiti prisutnost dr. Bernd Fischer, veleposlanika Savezne Republike Njemačke da se osobno zahvalim i na svim donacijama SR Njemačke s kojom smo i ove godine dogovorili nastavak suradnje na razminiranju dijela naše županije. Zahvaljujem i svim privatnim i javnim poduzećima koja su sa svojim donacijama utjecala na smanjenje minsko sumnjivog prostora u Šibensko-kninskoj županiji“, kazao je župan Goran Pauk.  

(web stranice Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija)

Iz kategorije: Vijesti