Datum objave: 23. Travanj 2012

Projekt MALI veliki spojio 15-oro djece s Velikim bratom

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt Udruge Ardura „MALI veliki“ kroz nešto više od godinu dana spojio je 15-oro djece s volonterima koji im kroz igru i druženje pomažu u odrastanju. Četiri edukacije za volontere pohodilo je 28 ljudi, od čega njih šest aktivnih i dalje radi s djecom.
„Od ovih 15 spajanja četiri volontera odradila su staž od godinu dana, a zbog različitih okolnosti, neki se odnosi nisu nastavili. Ljudi se ili zaposle ili jednostavno imaju previše obveza sa svojom obitelji pa moraju odustati od volontiranja. Priča ide dalje, a u srijedu u Gradskoj knjižnici održat ćemo predavanje na kojem će se budući volonteri moći upoznati s projektom i uključiti u pomoć u odrastanju“, kazala nam je Nina Živković iz Ardure.
Djeca su najčešće osnovnoškolci koji se nalaze u određenom psihosocijalnom riziku, bilo da dolaze iz jednoroditeljskih ili problematičnih obitelji, povučena djeca, ili pak djeca s posebnim potrebama, a pronalaze ih u suradnji s osnovnim školama Petar Krešimir IV i
Juraj Šižgorić te Centrom za socijalnu skrb Šibenik.

MALI veliki je isključivo volonterski projekt, a radi se po uzoru na svjetske organizacije Big brother i Big sister koje uspješno djeluju već dugi niz godina
Arduru od ove školske godine financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pa volonteri dobivaju i novac kako bi mogli svog malog prijatelja izvesti u kino, na piće i slično.

Nina Živković objašnjava da svi volonteri jednom mjesečno imaju supervizijske sastanke s psihologinjom na kojima prepričavaju iskustva i dobivaju savjete oko svog odnosa s djetetom. Također, jednom u mjesec dana svi volonteri i djeca sudjeluju na danu društvenih igara, nedavno su posjetili Sokolarski centar u Dubravi, a pao je dogovor  za kino i kazalište.

Mogućnost volontiranja u Njemačkoj

„5. svibnja počinje nova edukacija, već se javilo desetak zainteresiranih, no svi su dobrodošli, jer tek nakon edukacije odlučuju žele li se uključiti u projekt i tada potpisuju ugovor s Udrugom“, poziva Nina sve zainteresirane na predavanje u Gradsku knjižnicu u srijedu 25.travnja u 18 i 30.

„Na predavanju će svoja iskustva prepričati naša volonterka iz Njemačke Sinah, ili, kako je od milja zovemo- Šinka. Ona je već četvrti volonter u Caritasu i Katoličkoj školi, ali nitko iz Šibenika još nije otputovao u Njemačku. Zato će Šinka sutra pokušati motivirati i nagovoriti mlade Hrvate da odu volontirati u Njemačku na godinu dana, steći iskustvo i naučiti jezik“, objašnjava Nina, a svi zainteresirani Veliki koji žele pomoći Malima u odrastanju, doživjeti novo iskustvo pa i otputovati, neka se nacrtaju u srijedu u Gradskoj knjižnici.

Iz kategorije: Vijesti