Datum objave: 23. Travanj 2012

Ukidaju se sezonske vatrogasne baze u Vodicama i Tisnom

Dora Žganjer
Dora Žganjer


Sezonske vatrogasne baze uoči ljetne sezone izgubile su Vodice, Tisno, Prevlaka, Pag, Valbandon, i Lovinac. Naime, novim Vladinim programom posebnih mjera zaštite od požara i smanjenjem proračunskih davanja za protupožarnu zaštitu i gašenje požara otvorenog prostora, umjesto lanjskih 34,62 milijuna kuna, iz državnog je proračuna ove godine osigurano 15 posto manje novca zbog čega je bilo potrebno ugasiti šest sezonskih vatrogasnih baza, a na listi za odstrel našli su se Tisno i Vodice.
Ove dvije vatrogasne baze zapošljavale su svaka po četiri vatrogasca-sezonca koji su radili u dvije smjene po dvoje. Također, Vodice i Tisno, osim ljudstva ostaju i bez jedne auto cisterne i kombi vozila, a na razini cijele Hrvatske umjesto prošlogodišnjih 60 vatrogasnih vozila, u 2012. će biti angažirano dvadeset vozila manje.

800 tisuća kuna manje za županijske JVP

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić smatra da se ovom racionalizacijom neće puno izgubiti: „Mi smo već napravili operativni plan za sezonu kroz koji smo rasporedili sezonske vatrogasce po vatrogasnim postrojbama. Manje sezonaca u Vodicama i Tisnom nadoknadit ćemo većim brojem vatrogasaca koji stižu iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Šibensko-kninske županije. Prošle godine dobili smo 158 sezonaca, a ove godine stiže ih 180 pa vjerujem da nećemo imati problema“, uvjeren je Dukić kojeg više muče financijski problemi:
„Veći problem predstavljaju nam smanjena decentralizirana sredstva iz državnog proračuna za vatrogastvo koja su manja za 7 posto u odnosu na prošlu godinu. To konkretno znači 800 tisuća kuna manje za tri županijske Javne vatrogasne postrojbe. Na jedinice lokalne samouprave ne možemo se osloniti jer su i one u teškoj financijskoj situaciji, a sezona je pred vratima“, upozorava Dukić i podsjeća da je od početka godine do danas već obavljeno preko 1000 intervencija, a zbog najave sušne sezone nisu optimisti: „Bit će ovo dugo i teško ljeto“, zaključuje šef županijskih vatrogasaca.

Iz odluke Vlade o ukidanju šest vatrogasnih baza među kojima su Vodice i Tisno, izuzete su pojačane vatrogasne snage na Korčuli, Pelješcu, Hvaru, Braču, Lastovu, Visu, Dugom Otoku, Mljetu i Šolti. Kako piše Vjesnik, osim manjih proračunskih sredstava za vatrogastvo i u MORH-ovu je proračunu ove godine manje novca za kanadere i namjenski organizirane snage sastavljene od pripadnika kopnene vojske, mornarice i ratnog zrakoplovstva. Umjesto 84 potrošena lani, vojni proračun ove godine ima na raspolaganju četiri milijuna kuna manje za aktivnosti protupožarne sezone, pa je i po tome jasno da je pred vatrogasnom flotom HV-a jedna je od najtežih i financijski najzahtjevnijih sezona.
Oružane snage za zračnu borbu s požarima ove godine na raspolaganju imaju šest kanadera, pet zračnih traktora i dva helikoptera.

Iz kategorije: Vijesti