Datum objave: 19. Travanj 2012

Gradsko vijeće dopunilo Zaključak sa zahtjevima Vladi RH

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Gradsko vijeće Grada Šibenika je, nakon održanog sastanka Međustranačkog vijeća, dopunilo Zaključak o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika koji je donesen na prošlotjednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, a koji će biti poslan. Vladi Republike Hrvatske. Tako od gradonačelnika Ante Županovića očekuju da zajedno sa županom Goranom Paukom i saborskim zastupnicima s područja Šibensko-kninske županije inicira sastanak s predsjednikom Vlade RH te zatraži potporu u rješavanju problema Grada Šibenika i ostvarenje projekata od vitalnog interesa za Grad i Županiju. Također, u dopunjenom Zaključku, gradski vijećnici očekuju od gradonačelnika da o učinjenom izvijesti Gradsko vijeće na sjednici na kojoj se bude podnosio Polugodišnji izvještaj, te potom i na sjednici koja će prethoditi svečanoj sjednici Gradskog vijeća od 28. rujna 2012. godine.

Vojarna Palacin u svrhu projekata za razvitak Grada

Točka Zaključka u kojoj se od Vlade Republike Hrvatske traži povrat, tvrđava i neperspektivnih vojarni, te vojnih objekata na području Grada koje nisu u funkciji obrane RH, nadopunjena je, te se žurno traži povrat vojarne Palacin Gradu u vlasništvo ili dugogodišnje korištenje, a u obrazloženju stoji da se vraćanje te vojarne traži radi realiziranja projekata bitnih za razvitak Grada Šibenika.
Od ostalih, već ranije utvrđenih zaključaka, vijećnici traže da Vlada prostor nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura oslobodi od financijskih i hipotekarnih obveza koje Vlada ima prema TEF-u.
Od Vlade traže i punu potporu za što skorije dovršenje brze ceste Šibenik-Drniš-Knin prema granici s Bosnom i Hercegovinom.
Ponovljeni su prijašnji stavovi gradskih vijećnika i njihov oštar prosvjed zbog decentralizacije i regionalizacije koje Vlada provodi na štetu Šibenika te gašenja institucija Fina, Hrvatska pošta, Trgovački sud i sada aktualnog koncepta preustroja Carinske uprave Republike Hrvatske kojim se predviđa ukidanje sjedišta Carinarnice u Šibeniku. Vijećnici traže da se otklone takve odluke i traže da Grad Šibenik bude sjedište institucija i trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske kao logično središte između Zadra i Splita kao i da u budućem preustroju Hrvatske kroz legitimno izabrana tijela i dužnosnike, bude aktivno uključen u izradu istog, a sve s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske, te zaštite i promicanja interesa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Šibenske bolnice nema u Zaključku

U dopunjene Zaključke Vladi RH nisu uvršteni prijedlozi Šibenskog građanskog foruma za prenošenjem ovlasti za upravljanje pomorskim dobrom na Grad Šibenik i to na šibensku rivu, uvale Vrnaža i Pekovac, kupalište Jadrija, Martinska, Banj, Batižele, Zaton i Raslinu. ŠGF-ovci su tražili da se od Vlade zatraži i dodjela financijskih sredstava za izradu projektne dokumentacije nove šibenske bolnice i nabavu uređaja za magnetsku rezonancu, te sredstva za obnovu nekoliko bolničkih odjela.

Iz kategorije: Vijesti