Datum objave: 18. Travanj 2012

Prva žena francuske znanosti danas u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Profesorica Catherine Brechignac, veleposlanica za znanost, tehnologiju u inovacije Republike Francuske danas će u društvu veleposlanika Republike Francuske u Hrvatskoj Jeromea Pasquiera posjetiti istraživačku postaju Martinska. Brechinac je po drugi put u godinu dana stigla u službeni posjet Institutu Ruđer Bošković, a vršitelj dužnosti ravnatelja Instituta Marin Roje domaćin je ove posjete visoke francuske delegacije.

Dr. Roje će tako danas, zajedno sa suradnicima, francuskom izaslanstvu predstaviti rad i istraživanja koja se odvijaju u istraživačkoj morskoj postaji IRB-a na Martinskoj kraj Šibenika, a sutra, 19. travnja ugostit će ih na Institutu u Zagrebu, gdje će uz predstavljanje rada Centra za istraživanje mora u Rovinju i Zavoda za istraživanje mora i okoliša, biti održan sastanak na temu suradnje s francuskim znanstvenim institucijama. Predstavljanju i sastanku na Martinskoj nazočit će i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović sa suradnicima.
Jedan od razloga ovog visokog posjeta predstavljanje je hrvatskih potencijala u području istraživanja mora i mogućnosti sudjelovanja Hrvatske u panmediteranskom savezu, koji bi za cilj imao sustavno praćenje i istraživanja usmjerena na razumijevanje procesa koji se odvijaju na Mediteranu, pod pritiscima globalnih promjena u okolišu.
Institut Ruđer Bošković je s veleposlanstvom Republike Francuske 2005. godine potpisao Memorandum o suradnji, kojim je definirano da su molekularna biologija, istraživanje mora i okoliša prioriteti francusko-hrvatske znanstvene suradnje. Ovaj sporazum omogućio je dolazak brojnih renomiranih francuskih stručnjaka koji su zajedno s kolegama s "Ruđera" radili na pripremi zajedničkih projekata.

Iz kategorije: Vijesti