Datum objave: 17. Travanj 2012

Šibenčanin primljen na sveučilište na kojem je predavao Einstein

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Maturant šibenske Gimnazije Antuna Vrančića Domagoj Babić od rujna ove godine školovanje nastavlja na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, američkom Princetonu koje godišnje stipendira svega 7 posto prijavljenih studenata iz cijelog svijeta. Princeton se nalazi u američkoj saveznoj državi New Jersey, a član je slavne Ivy lige od osam najboljih američkih sveučilišta. Domagoj je odlikaš s prosjekom 5.0, a osim odličnih rezultata u školi predsjednik je Nacionalnog vijeća učenika, član Savjeta mladih Grada Šibenika, bio je član međuresorne Vladine Radne skupine za izmjenu Zakona o savjetima mladih, gost na sjednicama Savjeta za mlade Vlade RH, a uto i aktivni veslač te sudionik brojnih školskih natjecanja na kojima je ostvario zapažene uspjehe. Domagoj nam je ispričao kako je tekao proces prijave, što planira studirati i što očekuje od života u Americi.
„Nisam još konačno odlučio što ću studirati, jer su svi smjerovi koje nudi Princeton upravo famozni. Imaju jedan od najboljih odjela fizike, kemije, biologije, međunarodnih odnosa, elektrotehnike… No, vjerojatno ću se odlučiti za neki od znanstvenih, 'konkretnih' smjerova“, priča Domagoj koji će nakon ljetne pauze, već prvog rujna useliti u svoj novi američki dom.

Princeton dao dva američka predsjednika i 37 nobelovaca

S obzirom na odličan prosjek, Domagoj je mogao birati između svih sveučilišta Ivy lige, a Princeton se nametnuo kao logičan izbor jer je sve do 2008. godine slovio za najbolje američko sveučilišta, a tek nedavno ga je prestigao Harvard: „Princeton je poznato po tome što je tamo predavao slavni znanstvenik Albert Einstein, a dalo je i dva američka  predsjednika čak 37 nobelovaca“, navodi Domagoj samo neke od referenci.Domagoj Babić- lijevo

Ipak, pripreme i učenje za ispite koje je morao položiti koštali su ga mnogo truda i vremena. Pripreme su počele još u travnju prošle godine kad je nabavio literaturu koju je koristio za pripremu za polaganje testova preko interneta: „Tijekom ljeta sam vrlo malo vremena posvećivao pripremama zbog sezonskog posla, no na jesen sam se, usporedno s nastavom u Šibeniku počeo ozbiljno pripremati– paralelno učeći za testove i pišući prijavnicu. Morao sam polagati test SAT (scholastic aptitude test), koji se sastoji od matematike i engleskog, nešto poput obveznog dijela naše mature. Bio je dug, a osobito su zahtjevni bili zadaci iz engleskog, budući da se traži natprosječno znanje engleskog i za američkog srednjoškolca, a kamoli za Hrvata. Na testu iz engleskog imao sam oko 90 posto bodova. Zatim su slijedili SAT Subject testovi – testovi iz predmeta koje odaberete, od američke povijesti do biologije. Odabrao sam višu matematiku i fiziku, a otegotna okolnost bila je učenje čitave terminologije na engleskom. Tu sam prošao još bolje, a sljedeći test je bio TOEFL – Test of English as a Foreign language, koji sam morao polagati jer mi engleski nije materinji jezik. On se sastoji iz četiri dijela – eseja, čitanja s razumijevanjem, slušanja i govorenja, a imao sam 114 od 120 bodova – 100 bodova je granica za bolja sveučilišta. Testiranja su se odvijala u tri termina tijekom zime u privatnoj jezičnoj gimnaziji u Splitu. Usporedno s ovim testovima, morao sam ispunjavati kompliciranu prijavnicu, tražiti pisma preporuke, pisati eseje, motivacijska pisma, prevoditi svjedodžbe i dokumente koja sam priložio uz prijavnicu“, opisuje nam Domagoj dug i mukotrpan proces prijave.

Čestitke sa svih strana

No, trud se isplatio kad je na internetu uz njegovo ime i prezime osvanuo logo narančastog tigra- zaštitnog znaka Princetona i pismo: „Dear Mr. Babic, I am pleased to offer you admission to Princeton class of 2016… Uslijedila je euforija, a kad sam pročitao pismo do kraja shvatio da mi je dodijeljena puna stipendija, mojoj sreći nije bilo kraja“, prepričava Domagoj kojem stipendija pokriva sve troškove osim avionske karte do SAD-a : školarinu, knjige, smještaj i hranu.
Uslijedilo je veliko slavlje, a Domagoj još uvijek prima čestitke sa svih strana: „Ljudi su bili ponosni na moj uspjeh, hvalili su se više od mene samog. Bilo je lijepo vidjeti da imam prijatelje kojima je zbog mog uspjeha iskreno drago. Obitelj je slavila zajedno sa mnom, svi smo zajedno bili u šoku jer je malo tko očekivao tako sretan rasplet“, kaže Domagoj.
Ovo mu je prvo putovanje preko oceana, dosad je putovao po Europi, a najdalja destinacija mu je bio posjet Irskoj. O američkom školskom sustavu nema najbolje mišljenje, no sveučilišta su posebna priča: „Očekujem najbolje obrazovanje koje će mi omogućiti siguran posao i karijeru i kasniju mirnu egzistenciju. Također, veselim se novim prijateljima iz cijelog svijeta i nezaboravnom iskustvu. Ipak je to prilika života“, zaključuje mladi Domagoj kojem želimo puno sreće i uspješan nastavak obrazovanja na jednoj od najboljih svjetskih obrazovnih institucija.

 

Iz kategorije: Vijesti