Datum objave: 17. Travanj 2012

Krenuli radovi na plaži Banj, opasni otpad odlazi do ljeta

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prva faza projekta izgradnje gradske plaže Banj službeno je počela danas, nakon što su gradonačelnik Šibenika Ante Županović i Ante Perica, direktor tvrtke Minigradnja d.o.o. iz Vodica, potpisali ugovor o javnim radovima vrijedan 2,7 milijuna kuna.

„Ovo je lijep dan za sve nas, danas započinjemo s radovima u sklopu prve faze izgradnje koji će trajati 40 dana, a dogodine očekujemo kompletan dovršetak projekta“, istaknuo je gradonačelnik Ante Županović koji je potom sa svojim suradnicima obišao plažu Banj gdje su danas krenuli radovi.
Dogradonačelnik Franko Vidović s novinarima je podijelio svoje razočarenje šibenskim mentalitetom i prijeporima oko ovog projekta, jer su u prvi plan došli negativni komentari vezani za opasni otpad i opasnost za buduće kupaće na plaži, a ne činjenica da Šibenčani dobivaju gradsku plažu:

„Žao mi je i razočaran sam što i dalje nismo stali na kraj starim šibenskim prijeporima. Uz ovaj projekt koji je dobro ocijenjen i podržavaju ga apsolutno svi, opet su se javili prijepori. Ipak, nadam se da će građani prepoznati važnost projekta i vidjeti tko zaista radi, a tko se bavi držanjem performansa, mitinga i sličnog. Nadao sam se da će mi ovo biti jedan od sretnijih dana otkako sam na ovoj funkciji, a nažalost ne mogu reći da se danas osjećam sretno“, pomalo je ogorčen bio danas dogradonačelnik Vidović.
Gradonačelnik Županović danas je ipak sretan jer se, kazao je, ne obazire na kritike i pokude, kojih je uvijek bilo i bit će ih i dalje.

40 dana za uklanjanje opasnog otpada iz TEF-a

Vezano za opasni otpad koji još uvijek leži na prostoru TEF-a i rokove za njegovo konačno uklanjanje, dogradonačelnik Vidović je podsjetio da je Upravno vijeće Fonda za zaštitu okoliša odobrilo 5 milijuna kuna za izmještanje opasnog otpada s prostora TEF-a, te istaknuo da se već idućeg tjedna očekuje raspisivanje javnog natječaja, nakon čega bi opasni otpad u roku od 40 dana, dakle do početka ljetne sezone, trebao biti konačno uklonjen.
„Sve što treba napraviti s tim opasnim otpadom je uzeti utovarivač, ukrcati ga na kamion i odvesti na mjesto spaljivanja. No, pitanje je u kakvom agregatnom stanju je on opasan, jer on već tri godine stoji na 300 metara od stare gradske jezgre“, kazao je Vidović koji dovodi u pitanje njegovu stvarnu opasnost za zdravlje ljudi.

„Opasni otpad koji tu leži desetljećima nema nikakvog utjecaja na kvalitetu mora i plažu. Isti ljudi koji su doveli u pitanje utjecaj čistoće mora na zdravlje ljudi, tražili su novac iz gradskog proračuna za uređenje plaže na Martinskoj. „To je smješno jer ako opasni otpad utječe na čistoću mora na Banju, utječe i na more uz plažu na Martinskoj“, dodao je Županović referirajući se na izjave predstavnika Šibenskog građanskog foruma.

Upozorenje potencijalnim vandalima

Danas započeta prva faza radova vrijedna je 2,7 milijuna kuna, a obuhvaća uređenje plažnog pojasa, izgradnju uzobalne šetnice, invalidske rampe za ulaz u more, uređenje privremenog prilaza te postavljanje ograda. Također će se postaviti i plutače u more i razvesti sve instalacije kako bi dogodine sve bilo spremno za drugu fazu gradnje koja podrazumjeva izgradnju infrastrukturnih objekata i popratnih sadržaja uz plažu.

Glavni projektant, arhitekt Damir Lasinović iz tvrtke Arx Banj je nazvao „trendy fancy projektom s finim materijalima“, a osvrnuvši se na prethodno negativno iskustvo s devastacijom tvrđave Barone, Sv. Mihovila i plaže Jadrija, ovim je putem pozvao građane da pomognu da se Banj sačuva i kao takav zaživi dugi niz godina.

Iz kategorije: Vijesti