Datum objave: 13. Travanj 2012

Šibenik i Solaris domaćini ovogodišnjeg LiDraNa

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Hrvatska školska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo ove godine održava se u hotelskom naselju Solaris od 15. do 19. travnja. Radi se o manifestaciji koja svake godine započinje u veljači na gradskim razinama, u ožujku slijedi županijska smotra, a u travnju ona najveća i najprestižnija, državna. Ova posljednja svake godine organizira se u drugoj destinaciji, a idućih nekoliko dana upravo su Šibenik i Solaris domaćini mladim umjetnicima, novinarima, glumcima, piscima i pjesnicima iz osnovnih i srednjih škola. Od 15. do 17. travnja na smotri za osnovne škole sudjelovat će 168 mentora i 357 učenika, ukupno 525 sudionika, a od 17. do 19. travnja održava se smotra za srednje škole na kojoj sudjeluje 117 mentora i 248 učenika, ukupno 365 sudionika što znači da će Solaris ovih dana „okupirati“ oko 900 mladih nada i njihovih profesora.
Zadaće smotre LiDraNo su razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti.

Druženje s redateljima, glumcima i književnicima

Stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima školskih družina održat će članovi prosudbenih povjerenstava, među kojima su priznati i poznati novinari i urednici novina, filmski i kazališni redatelji, glumci, dramski pedagozi, televizijski i radijski djelatnici, kao što su redatelj Mario Kovač, glumica Vlasta Ramljak i glumac Luka Dragić, filmski redatelj Neven Hitrec, dramaturginja Tanja Kirhmajer, te književnici Enes Kišević, Zoran Ferić i Damir Miloš.

Na ovogodišnjem LiDraNu predstavit će se i učenici iz osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije i to iz Osnovnih škola Pirovac, Vodice i Jezera te gimnazijalci iz Gimnazije Antuna Vrančića i učenici Srednje škole Lovre Montija iz Knina.

Iz kategorije: Vijesti