Datum objave: 04. Travanj 2012

SDP: „Tko pokapa Šibenik?“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Šibenska carina se ne gasi, to je čisto prodavanje magle. Radi se o preustroju kroz koji će deset carinskih uprava biti pripojeno većim centrima. Carinska uprava Šibenik koja će uskoro postati ispostava Carinske uprave Split, godišnje obavi između 120 i 170 deklaracija, a to su brojke koje joj ne idu u korist“, kazao je danas Goran Horvatović, član Predsjedništva Gradskog odbora SDP-a na konferenciji za novinare održanoj na temu „Tko pokapa Šibenik?" Horvatović i Tonči Restović, član Gradskog odbora šibenskog SDP-a danas su se osvrnuli na teme izmještanja šibenske Carinarnice, te najave pogreba Grada Šibenika na Veliki petak, umjetničkog performansa kojeg organizira Šibenski građanski forum.

Carinici neće izgubiti posao- za sad

Horvatović je ukazao na podatke da prosječna carinska uprava u Hrvatskoj godišnje napravi nekoliko tisuća carinjenja, višestruko više nego šibenska ispostava te podsjetio na izmještanje carinskih uprava u Dubrovniku i Puli. „60 zaposlenih u šibenskoj Carini neće izgubiti posao“, kazao je Horvatović, no odmah potom se ogradio: “Neće izgubiti posao- za sad. Zbog ulaska u Europsku uniju i regionalizacije bit će potrebno smanjiti broj činovnika. Kadrovske promjene će se dogoditi jer određene institucije uprave na lokalnim razinama više neće imati svrhu. Određen broj činovnika bit će ili premješten ili više neće biti potreban. Želimo li povećavati ili smanjivati administraciju, poduzetnicima olakšati da se razvijaju ili im otežati posao?“, pitao je Horvatović i podsjetio da su građani, davši glas Kukuriku koaliciji dali podršku i i smanjivanju broja državnih službenika u institucijama te rezanju administrativnih troškova. „Jedna od takvih institucija je i Carina koja je bivšoj vladi služila za zapošljavanje svojih istomišljenika. Tome mora doći kraj jer ova država više za tako nešto nema novaca“, zaključio je.

Promijenili ploču

Primjedba novinara išla je u smjeru očite promjene u mentalnom sklopu vladajuće koalicije. Da je kojim slučajem HDZ još uvijek na vlasti, SDP bi danas pričao potpuno drugačiju priču i oštro nastupio protiv gašenja Carinarnice i mogućeg gubitka radnih mjesta jer je činjenica da se gasi ustanova koja je djelovala 80 godina, a njenim nestankom, kao i ukidanja ispostava FINE; Trgovačkog suda, sjedišta Hrvatskih pošta, Šibenik postaje grad još nižeg razreda nego što je to bio do sad.
„Nešto što se ruši 20 godina ne može biti ispravljeno u tri godine koalicijske vlasti“, kazao je Tonči Restović, a Horvatović se osvrnuo na ŠGF-ovo pokapanje grada: „Što ŠGF-ovcima znači „umiranje grada“? Je li umiranje grada obnovljeni projekt izgradnje škole na Meterizama vrijedan 19 milijuna kuna, ulaganje 5 milijuna kuna u izgradnju ceste Dubrava-Podi, jučer objavljen idejni projekt izgradnje hotela na Kulinama? Žao mi je što gospoda iz ŠGF-a umjesto da komuniciraju i pomažu izvršnoj vlasti,  šire defetizam“, zaključili su SDP-ovci koji smatraju da je najavljeni „umjetnički performans“ ŠGF-a, ništa drugo nego primjer loše umjetnosti.

Iz kategorije: Vijesti