Datum objave: 03. Travanj 2012

Grad zabranio vlastiti sprovod: "Ideja ŠGF-a je morbidna"

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Grad Šibenik ipak neće odobriti održavanje vlastitog sprovoda, priopćeno je danas iz Gradske uprave. Zahtjev Tajništva ŠGF-a i Zorana Lučića Luce, da im Grad Šibenik odobri izvođenje umjetničkog performansa sahrane Grada na Gradskom groblju Sv. Ane u petak 6. travnja u 16,30 sati, iz Gradske uprave su odbili. Zamjenik gradonačelnika Franko Vidović kazao je kako sve ima svoje mjesto, svoje vrijeme i način: „To što traže gospoda od Grada Šibenika neprmjereno je, prije svega imajući u vidu ljude koji imaju svoje grobnice na sv. Ani i čiji najbliži su tamo pokopani. Zato ovu ideju držim krajnje morbidnom i smatram da prelazi okvire dobrog ukusa“, obrazložio je odluku Grada dogradonačelnik Franko Vidović. Ipak, Zoran Lučić danas je najavio da će se sprovod održati i usprkos zabrani, pa ostaje pričekati petak i vidjeti kako će ŠGF-ovci improvizirati i ostvariti svoj naum o održavanju sprovodu Grada Šibenika.

Objavljeno u 12 sati: Pogrebna povorka krenut će na Veliki petak,6. travnja u 16 i 30 ispred glavnog ulaza u šibensku bolnicu i mimohodom kroz gradske ulice prema groblju sv. Ane gdje će na posljednji počinak biti ispraćen 946-godišnji Grad Šibenik. Mladići u šibenskim narodnim nošnjama nosit će i križ na kojem će biti godina rođenja i smrti pokojnika, a lijes će gurati na kolicima. Na groblju će svećenik- umjetnik održati misu zadušnicu, a klapa i šibenska narodna glazba pjesmom će ispratiti Šibenik na vječna lovišta. Tako je pogreb Grada Šibenika zamislio Zoran Lučić-Luca, televizijski snimatelj i član Šibenskog građanskog foruma koji ovim umjetničkim performansom želi šokirati i izazvati zgražanje kod Šibenčana, kako bi skrenuo pozornost na propadanje grada i potaknuo njegove građane na reakciju. „Ovo nije protest već performans. Nikome ne treba posebno objašnjavati situaciju u kojoj se danas nalazi Grad Šibenik. Želimo okupiti sve gradske društvene i političke subjekte na jednom mjestu kako bi na ovom pogrebu ožalošćena porodica pomirila sve međusobne razlike i krenula u novu izgradnju grada“, proučio je Luca ističući kako mu ni na kraj pameti nije nekog uvrijediti. Zadnji tradicionalan sprovod u kojem je pogrebna povorka prolazila gradom održan je 1959. godine, pokop je počeo tužnim posmrtnim marševima, a završio veselim koračnicama koje su slavile život pokojnika. Zoran Lučić upravo takvom veselom glazbom želi pokopati stari Šibenik i započeti obnovu novog.

Grad ne da dozvolu za svoj sprovod

Ipak, dozvolu za svoj performans još nije dobio. Ironično, upravo je Grad Šibenik taj koji treba izdati dozvolu za održavanje svoje sahrane, a gradonačelniku Šibenika Anti Županoviću ovakva šala nije nimalo smiješna. Luca objašnjava da ne vidi razlog zašto Grad ne bi izdao dozvolu za sprovod jer se radi o umjetničkom performansu. Dodaje kako će, ukoliko ne ishodi sve potrebne dozvole, sprovod ipak održati, a pozvao je i sve zainteresirane da najkasnije do petka na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pošalju govor koji bi željeli održati na sprovodu. „Dosta predstavnika lokalnih političkih stranaka već je najavilo svoj dolazak, a građani se javljaju putem e-maila. Dobio sam pismo jedne gospođe iz Paname što znači da je naš cilj već postignut“, zaključio je Luca.
Predsjednik Šibenskog građanskog foruma Vlado Kužina istaknuo je i nekoliko dobrih vijesti u moru loših koje su pogodile Krešimirov grad. „Nekidan smo za treći rođendan postojanja ŠGF-a dobili najljepši mogući poklon- odluku Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje je Oštricu proglasilo zonom na kojoj je zabranjena gradnja. Također, konačno su udareni temelji za osnivanje šibenskog Sveučilišta, priče koju je ŠGF pokrenuo prije tri godine. Brod koji je plovio prema Zadru skrenuo je i vraća se u šibensku luku, a Šibenik postaje međunarodni centar znanja i razvoja“, pozdravio je Kužina odluku o osnivanju samostalnog šibenskog Sveučilišta koje će djelovati neovisno od zadarskog Sveučilišta.
 

Iz kategorije: Vijesti