Datum objave: 02. Travanj 2012

VIDEO: Prosvjed carinika: Šibenik se pretvara u provinciju!

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Mirnim prosvjedom danas su djelatnici šibenske Carinarnice odlučili upozoriti javnost na negativne posljedice gašenja šibenske ispostave Carinarnice i njeno priključenje splitskoj Carini. Ispred zgrade carinarnice okupila se većina od 60-ak zaposlenika, vijećnici šibenskog Gradskog vijeća, gradonačelnik Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović.
Povjerenik Carinskog sindikata Hrvatske Perica Ninić novinarima je objasnio da priključenjem splitskoj Carini zasad nitko od 60 zaposlenih u Šibeniku neće ostati bez posla, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, izgledni su značajniji rezovi: „Ali ovo je više od Carine. Osim što smo carinici, mi smo i lokalpatrioti i znamo što odlazak jedne institucije znači za budućnost Šibenika. Na redu su Policijska uprava, Porezna uprava i pretvaranje grada u provinciju što nikome od nas nije prihvatljivo“, upozorio je Ninić u ime radnika koji su, nakon najave o ukidanju šibenske ispostave uložili prigovor u središnjici Carinske uprave pri Ministarstvu financija u Zagrebu.

Politička odluka

Prigovor je odbijen zbog čega su prošli tjedan alarmirali sve gradske i županijske čelnike. „ Za tri dana dolazi konačna odluka o gašenju Carinarnice a do tog roka očekujemo od nadležnih da interveniraju. Ovdje je jasno da se radi o političkoj odluci, gasi se uprava koja u Šibeniku djeluje već 80 godina“, upozorava Ninić i dodaje da je ista situacija s još deset carinskih ispostava u Hrvatskoj među kojima su i Knin, Vukovar, Pula i Ploče. Dosadašnjim ustroj Carinske uprave djelovalo je 17 carinarnica, a preustrojem bi se njihov broj smanjio na sedam.
U obrazloženju se šibenskoj ispostavi spočitava da je premala i nije samoodrživa. U sindikatu smatraju da se uz male kadrovske promjene mogu održati :“Fali nam nekoliko ljudi s visokom stručnom spremom kako bi funkcionirali normalno. Imamo pomorski prilaz, vanjsku granicu s Europskom unijom, oko nas se ulažu milijuni eura u marine i gat Vrulje, pa je apsurdan ovaj potez Carinske uprave“, zaključuje Ninić.

Vidović: Ne mogu protiv argumenata

Na temu šibenske Carinarnice danas se održava sastanak u Zagrebu na kojem će šibenske interese predstavljati dogradonačelnici i saborski zastupnici Franko Vidović i Petar Baranović.
Vidović je najavio da će braniti opstanak šibenske carinarnice, no da neće moći protiv argumenata s druge strane „Sigurno ću se zalagati da Carinska uprava ostane u Šibeniku, no ukoliko jezik argumenata bude na drugoj strani, neću moći protiv njega jer neću imati dovoljno jake argumente na svojoj strani“, najavio je Vidović uoči sastanka i odbacio navode sindikalista da se radi o potezu političkog pera. „Da je to istina, onda se ovo ne bi događalo u Šibeniku“, kazao je Vidović dodajući da se ovdje radi o reorganizaciji kompletne Državne uprave pa tako i Carine u skladu s onim za što su građani Vladi dali povjerenje na izborima.

Gradonačelnik Ante Županović ne miri se s ovom odlukom kao ni ukidanjem ostalih institucija i njihovo pripajanje Zadru i Splitu. „Nema argumenata za mnogo loših stvari koje su se dogodile šibenskom gospodarstvu i građanima. Na gašenje institucija nismo pristali onda niti pristajemo sada. Svjestan sam da je preustroj Carine nužan jer ulaskom u Europsku uniju Šengenski režim i granica nestaje, no time se obim posla šibenske carinarnice neće smanjivati, upravo naprotiv“, kazao je Županović.
Na temu gašenja Carine, ali i ostalih institucija u Šibeniku, održat će se i tematska sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Vijeća

Iz kategorije: Vijesti