Datum objave: 27. Ožujak 2012

Po kome će se zvati nova škola na Meterizama?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Vinko Nikolić, Mate Bujas, Vesna Parun, Franjo Tuđman, Dražen Petrović pa čak i Milan Arnautović- sve su to ugledni Šibenčani i Hrvati koji su, prema mišljenju pojedinih vijećnika šibenskog Gradskog vijeća zaslužili da se po njima zove nova osnovna škola na Meterizama koja je pred dovršetkom, a nastava za 420 učenika trebala bi početi na jesen. U sklopu današnje odluke o osnivanju Osnovne škole Meterize trebalo je odlučiti i o imenu buduće škole, a vijećnici iz različitih političkih opcija se ni nakon jednosatne rasprave nisu uspjeli dogovoriti koji Šibenčanin najviše zaslužuje da se po njemu zove nova osnovnoškolska ustanova pa je odlučeno da će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća oformiti Odbor koji će donijeti konačnu odluku. Do tada će se osluhnuti i bilo šibenske javnosti, a do tada će škola imati radni naziv- Osnovna škola Meterize.
Predsjednik gradskog vijeća Goran Grguričin je u ime kluba vijećnika HSP-a predložio da škola nosi ime velikog šibenskog pjesnika Vinka Nikolića, kojem je upravo ove godine, povodom 100. obljetnice rođenja, upriličena velika proslava u šibenskom kazalištu. „Riječ „meterize“ u doslovnom prijevodu znači „oklopljivanje“ i „zatvaranje“, a škola bi trebala biti nešto upravo suprotno i zato predlažem Nikolića jer je ovo najbolji način da njegov lik i djelo ostanu u trajnom sjećanju Šibenčana“, objasnio je Grguričin.

O ustaštvu i antifašizmu

Nezavisni vijećnik Ivan Ninić pak smatra da bi s Vinkom Nikolićem vijećnici trebali biti oprezni s obzirom na njegovu političku prošlost: „Svi znamo da je Nikolić bio ministar u ustaškoj vlasti. Prije 20 godina smo mijenjali imena školskih ustanova i tada je, po meni nepravedno, promijenjeno ime škole Mate Bujas u Juraj Dalmatinac. Predlažem da se ispravi nepravda i da škola u Crnici nosi ime ovog velikog antifašista, Dolačanina Mate Bujasa“, predložio je Ninić.
HDZ-ov Novica Ljubičić osvrnuo se novijoj povijesti i podsjetio da su Meterize kvart koji je dao najviše hrvatskih branitelja i velik obol u Domovinskom ratu te predložio da nova škola nosi ime dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. Njegov kolega Tomislav Ninić, složio se s Ljubičićevim prijedlogom i zatražio da se razmotri ideja da se djeca viših razreda osnovne škole iz Bilica, prebace iz škole na Šubićevcu i Crnice u novu školu na Meterizama koja je fizički bliža njihovom mjestu stanovanja.
Ni tu rasprava o imenima nije stala, umirovljenik Mirko Radak ostao je, kako je istaknuo, zatečen prijedlogom imena Vinka Nikolića za školu. „Nije vrijeme da izazivamo emotivna iskrenja u javnosti, hrvatska država počiva na antifašizmu i ovaj prijedlog nije dobar“, kazao je Radak na što mi je Grguričin odgovorio kako „neće dopustiti da mu netko spočitava ustaštvo.“

OŠ Milan Arnautović

HNS-ov Draško Lambaša predložio je „ politički neutralno“ ime Vesne Parun, a dogradonačelnik Franko Vidović zapitao je prisutne zašto je uopće potrebno djecu obilježavati imenima političara: „Što im time poručujemo? Ja sam apsolutno protiv toga da moje dijete ide u školu koja se zove po nekom političaru, bio to Vinko Nikolić ili Franjo Tuđman“, kazao je Vidović koji smatra da se škole trebaju zvati po književnicima, umjetnicima ili sportašima te je sugerirao da se nova škola nosi ime košarkaškog Mozarta- Dražena Petrovića.
Raspravu je na svoj specifičan način zaključio nezavisni Ante Gašperov Čaće kojem je, nakon što je saslušao sve ideje i sugestije, palo na pamet da bi najzaslužnija osoba po kojoj bi se trebala zvati školska ustanova na Meterizama bio- Milan Arnautović. „On je kao bivši šibenski gradonačelnik zaslužan za ideju o izgradnji škole pa ja predlažem da se škola zove: Osnovna škola Materize- Milan Arnautović“, zaključio je Čaće i pobrao salve smijeha i odobravanja svih okupljenih u gradskoj vijećnici.

Iz kategorije: Vijesti