Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 02:00

Poljski veleposlanik u posjetu Šibeniku

Napisao/la: 
Poljski veleposlanik u posjetu Šibeniku

Republika Poljska jedna je od zemalja koja kao pozitivan primjer funkcionira u današnjoj Europskoj uniji, a poljski veleposlanik gospodin Wieslaw Tarka, boravi danas u Šibeniku kako bi na predavanju „Poljska u EU – osam godina iskustva“ Šibenčanima približio poljska iskustva u zajednici europskih zemalja. U sklopu posjeta Tarka se sastao i sa šibenskim gradonačelnikom Antom Županovićem. Veleposlanik Tarka je na tečnom hrvatskom čestitao i Šibenčanima na pozitivnom rezultatu referenduma o ulasku u EU, te najavio skoro poljsko ratificiranje Sporazuma: „Poljska ima dobra iskustva kao članica EU,  kada smo pristupali Uniji, 80 posto Poljaka je bilo za ulazak, dok je danas taj postotak i za 5-6 brojki veći. Znam da vrijeme u kojem Hrvati ulaze u EU nije najsretnije, kriza je pogodila mnoge članice, ali možda tu situaciju treba uzeti kao izazov, a ne obeshrabrenje“ ,kazao je Veleposlanik, te nastavio: „Poljaci su u Europi povukli značajna sredstva i pametno ih investirali, ali isto tako su znali da treba napraviti i određene reforme u sustavu svoje zemlje; tako smo primjerice 46 županija smanjili na 19, uložili smo značajna sredstva u školovanje mladih ljudi, a Poljska i Poljaci su već tada znali da sami moraju riješiti svoje probleme, dok je EU samo okvir. Tko se i ponašamo“, kazao je.
Na sastanku je bilo riječi i o turizmu i turističkoj ponudi i investicijama u turizam, s obzirom da su Poljaci šesti po redu najbrojniji gosti-turisti u Hrvatskoj.

Foto: Grad Šibenik

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!