Datum objave: 26. Ožujak 2012

Građanski forum dovodi u pitanje kvalitetu mora na Banju

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nakon što je gotovo sve spremno za uređenje plaže Banj i nakon što je Zavod za javno  zdravstvo još prije skoro godinu dana istražio da je more na području buduće plaže Banj u Šibeniku čisto i pogodno za kupanje, oglasio se dr. sc Goran Mihelčić na današnjoj konferenciji za novinare Šibenskog građanskog foruma dovodeći u pitanje vjerodostojnost rezultata tog ispitivanja ali i kredibilitet ravanateljice  Instituta Ruđer Bošković u kojem i sam radi:  „Plaža na Banju je po meni iluzija i ne vjerujem da će se itko normalan tamo kupati. Ja osobno ne bi ni psa pustio da se tamo kupa s obzirom na to da nekoliko stotina metara od buduće plaže leži 20 tisuća kubnih metara srednje do visoko opasnog otpada koji do danas nije zbrinut“, izjavio je danas Goran Mihelčić inženjer geologije i znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, odnedavno predstavnik Šibenskog građanskog foruma u Gradskom vijeću Grada Šibenika. Mihelčić pojašnjava da u krugu TEF-a ima izuzetno kancerogenih i otrovnih supstanci koje već više od godinu dana leže netaknute jer još nema konkretnog plana da se taj otpad zbrine. „Otkad je direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo uhićen i otkad smo morali razvrgnuti ugovor sa zadarskom tvrtkom „Sirovina“, opasni otpad leži netaknut na prostru TEF-a i nema nikakvih naznaka da će se on u skorije vrijeme izmjestiti“, podsjeća Mihelčić i dodaje da šibenska vlast i dvojica dogradonačelnika odnedavno i saborskih zastupnika sad mogu od Fonda za zaštitu okoliša zatražiti da se otpad konačno ukloni. U protivnom plaže neće biti.

"Danica Ramljak svašta potpisuje"

Upravo je Institut Ruđer Bošković, gdje Mihelčić radi kao stručni suradnik, svojedobno izradio studiju koja je pokazala da je morsko dno i morska voda budućeg Banja iznimno pogodna za plažu, a na tom prostoru nisu pronađeni štetni sedimenti ni štetne tvari po kupače. „Nisam ovlašten davati izjave u ime Instituta, to može samo ravnateljica“, kazao je Mihelčić, a na primjedbu novinara da je upravo njegova šefica, ravnateljica Instituta Danica Ramljak potpisala spomenutu studiju, Mihelčić odgovara „Ona je potpisala svašta.“ Predsjednik Šibenskog građanskog foruma Vlado Kužina postavlja pitanje na koliko mjesta su uopće uzorci uzeti i na osnovu kakvih parametara je zaključeno da nema štetnog utjecaja na zdravlje ljudi.
Mihelčić priznaje da opasni otpad nije samo problem budućih kupača na Banju. Toksični otpad koji u TEF-u stoji već godinama jednako prijeti šetačima, kupačima, turistima te stanovnicima tog područja.

"Nepotrebno plašenje javnosti"

Direktor TEF-a Krešimir Šakić smatra da se o zagađenju TEF-a neoprezno govori: „ Izjavama da je nešto otrovno i kancerogeno se nespretno barata i nepotrebno plaši javnost izazivajući strah i paniku. Novac od Fonda za zaštitu okoliša već je zatražen i odobren pa već za mjesec dana očekujem raspisivanje natječaja za sanaciju takozvanog opasnog otpada. Skeptičan sam kad se govori o njegovoj stvarnoj opasnosti za zdravlje, jer to što je on okarakteriziran kao opasan ne znači da neposredno utječe na zdravlje ljudi koji žive i kreću se ovim prostorom. Važnije je pitanje zašto on dvije godine leži nepokriven i tko je za to odgovoran“, kazao je Šakić. Još jednom podsjeća na dvije studije kojima se ispitala pogodnost područja ispod TEF-a za uređenje plaže, spomenutu studiju instituta Ruđer Bošković te ispitivanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojem je čistoća mora na Banju ocijenjena zadovoljavajućom do izvrsnom, te niti jednom negativnom ocjenom.
 

Iz kategorije: Vijesti