Datum objave: 24. Ožujak 2012

Kupnjom narcisa za pomoć u borbi protiv raka dojke

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Žuti cvijet narcisa kao vjesnik proljeća ali i simbol buđenja života i nade prodavale su jutros na pijaci i Poljani članice županijske Lige za borbu protiv raka, a svaka kuna prikupljena na ovaj način namijenjena je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.
Ovo je 17. put da se „Dan narcisa“ obilježava u Hrvatskoj i Šibeniku, a Danči Mihovilčević, predsjednica županijske Lige za borbu protiv raka podsjeća na sve veću opasnost od ove opake bolesti među ženama: „Nažalost, sve više žena obolijeva od raka dojke, u sklopu provođenja Nacionalnog programa za liječenje raka dojke svake godine žene između 50 i 69 godina dobiju poziv za besplatnu mamografiju. Ove godine se odazvalo 65 posto žena, od čega je kod 31 žene otkriven rak dojke“, upozorila je Mihovilčević.

Liga za borbu protiv raka i dalje organizira program psihološke potpore ženama kojima je dijagnosticirana ova zloćudna bolest, no odaziv je i dalje minimalan: „U suradnji s Centrom za mentalno zdravlje jednom tjedno u prostorijama Crvenog križa imamo sastanke, no žene, ili ne znaju za ovaj oblik pomoći, ili i dalje odabiru svoju bitku voditi same“, tvrdi.
Ipak, svijest Šibenčana o važnosti „Dana narcisa“ je sve veća, tisuću narcisa koje su ženama poklonili članovi Foruma mladih SDP-a, prodani su u manje od sat vremena, a gradske ulice su jutros bile preplavljene žutom bojom cvijeća narcisa.
U sklopu današnjeg dana, predavanje na temu „Suvremeno liječenje oboljelih od raka dojke" održano je u Gradskoj knjižnici, o bolestima dojke i metodama liječenja govorio je onkolog Filip Grubišić Čabo.
 

Iz kategorije: Vijesti