Datum objave: 20. Ožujak 2012

Šibenski gimnazijalci u Herfordu prezentirali Hrvatsku i Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Petoro učenika drugog razreda šibenske Gimnazije Antuna Vrančića vratilo se s jednotjednog seminara u Šibeniku prijateljskom njemačkom gradu Herfordu gdje su boravili u sklopu Europskog tjedna mladih na temu „Izazovi ekstremizma za demokratsku Europu.“ Novac za putovanje i smještaj za sve sudionike osiguran je iz fonda Europske unije, a petoro gimnazijalaca je u Njemačku otputovalo- na sreću. „Seminar u Herfordu se održavao na engleskom jeziku pa je uvjet bio odlično poznavanje tog jezika. Gimnazijski profesori engleskog su predložili po dvoje učenika iz svakog razreda, a pošto nismo mogli odlučiti tko najviše zaslužuje ići, izvlačili smo imena iz šešira i tako odabrali pet sretnika“, priča profesorica engleskog i talijanskog jezika Sara Bujas koja je u Herford pratila „drugaše“ Maju Lucić, Marija Dominika Burića, Sunčicu Modrušan, Doru Bumber i Đanija Lacmanovića.

Oni su na međunarodnom skupu predstavljali Šibenik i Hrvatsku u društvu s mladim kolegama iz Italije, Francuske, Poljske i Njemačke, a vremena za druženje i zabavu bilo je malo jer im je svaka minuta bila isplanirana: „Predavanja i radionice su trajali po cijeli dan, no oni su to odlično prihvatili jer je bilo jako zanimljivo. Nisam znala da drugaši tako puno razumiju i znaju o problemima Židova, razlici islama i islamizma, usponu desnice u europskim zemljama, te u ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Znali su sve povijesne podatke i sudjelovali u diskusijama na besprijekornom engleskom jeziku, zaista su me oduševili“, hvali profesorica Bujas mlade gimnazijalce. U sklopu edukativnog tjedna u Njemačkoj posjetili su muzej, koncentracioni logor pa čak i dvorac Wewelsburg u kojem je nacistički časnik i jedan od organizatora holokausta Heinrich Himmler sa svojim suradnicima razvijao rasističku ideologiju i kovao planove za istrebljenje Židova.

Ovacije za "Odu radosti"

Tijekom seminara svaka je zemlja imala zadatak da na večeri predstavi svoju zemlju u sklopu zabavno-edukativnog programa. Gimnazijalci su održali kratku prezentaciju o Šibeniku i prikazali turistički film „Oda radosti“ za koji je Hrvatska nedavno dobila i turističkog „Oscara“ na nedavno održanom elitnom Međunarodnom festivalu turističkog filma i multimedijalnih uradaka, te nakon prezentacije izazvali oduševljenje i veliki pljesak ostalih sudionika seminara.

Iz kategorije: Vijesti