Datum objave: 17. Ožujak 2012

Sveti Patrik stiže i u Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Najpoznatiji irski blagdan, Dan Svetog Patrika slavi se danas u cijelom svijetu, a danas će na mala vrata ući i u Šibenik. U Caffe i Rakija baru Chill out štuju sve svetkovine koje se mogu obilježiti dobrom zabavom uz muziku i piće, a večeras se sprema pravi irski party. „Kažu da su Hrvati po mentalitetu prilično slični Ircima pa zašto ne bi onda i mi obilježili dan Sv. Patrika? Svugdje u svijetu priređuju se zabave, toče se pića i uživa pa ne sumnjamo da ćete se i vi uklopiti u ambijent uz irsku glazbu i atmosferu kao u Dublinu“, obećavaju iz rakijarnice.
Za glazbeni program pobrinut će se DJ Jolka, a u rakijarnici planiraju iznenađenje „s okusom Irske“ koje ne žele otkriti do večeras. Zato se naoružajte zelenim odjevnim predmetima, poljubite djetelinu za sreću i odajte počast veselim Ircima i njihovom najluđem blagdanu kako bi opravdali izreku da „smo svi Irci na Dan Svetog Patrika“.
Da ne ostane sve na zabavi, evo i nekoliko povijesnih podataka:
17. ožujka je zapravo katolički blagdan koji slavi život Svetog Patrika koji je živio u 5. stoljeću i punih 30 godina po Irskoj širio kršćanstvo. Lokalnom stanovništvu je pomoću djeteline pojasnio Sveto Trojstvo te je kasnije proglašen zaštitnikom Irske.
Irci 17. ožujka obavezno idu na misu kako bi zahvalili Bogu na svemu što je Sveti Patrik učinio za njihov narod. Navodno je čak istjerao sve zmije iz zemlje. Svaki grad u Irskoj 17. ožujka ima vlastitu paradu, a na središnjem televizijskom dnevniku navečer se prikazuju kratke reportaže iz svakog grada.
U manjim mjestima stanovnici u dobrotvorne svrhe ponosno koračaju glavnom ulicom, dok su parade u većim gradovima šarenije i bučnije. Irske zastave i zelene šešire u stilu popularnog lika "leprechauna" (na slici) nose samo djeca i turisti. Mladi iznad 20 godina uglavnom ne žele nositi navedene rekvizite u javnosti. Pravi Irci 17. ožujka naravno uživaju u alkoholu - imaju slobodan dan pa se smiju proveseliti. Prijatelji se okupljaju na cjelodnevnim zabavama i piju sve što je domaće, od Guinnessa do poznatog viskija Jameson.

Iz kategorije: Vijesti