Datum objave: 14. Ožujak 2012

U Šibeniku se rađaju Sare, Cvite, Roka ali i Wen Xuan

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Od 321 ženske bebe koje su se u protekloj 2011. godini rodile u Općoj bolnici Šibenik njih 12 dobilo je ime Marta. Po 11 curica nazvane su Cvita i Sara, a slijede ih Lane, Lucije, Ane, Lare i Nike. Da su kratka ženska imena dalje u modi, vidi se i po tome da je u top 20 ženskih imena u prošlog godini „upalo“ samo jedno duže od šest slova, u šibenskom matičnom uredu upisano je pet Gabrijela i isto toliko Gabriela (bez J).
Muške djece lani se rodilo 294, a apsolutni pobjednik među imenima za dječake je Roko. To staro dalmatinsko ime lani je dobilo čak 18 šibenskih dječaka. Iza Roka poredalo se 17 Marka, 14 Ivana i 13 Luka, a prate ih Karlo, Jakov, Lovre, Ante i Filip. Od dužih muških imena tu su također Gabrijel, Antonio, Kristijan i Mihovil.
Šibenčani su sve pomodniji pa se osim uobičajenih muških imena u podacima Matičnog ureda u Šibeniku mogu naći i Noa, Andi, Cristijano, Lauri, Leonardo, Luka Šimun, Vigo Lucijan, Renco i Melkior. Neki roditelji se pak, vraćaju tradiciji i starim tradicionalnim imenima pa je popisu rođenih dječaka upisan po jedan Vjenceslav, Pave, Grgo, Božo i Dunko.
Prošle godine u statistiku je upisan i jedan mali Kinez- Wen Xuan i Britanac Ralph Alexander.

Roditelji o imenu odlučuju na licu mjesta

Neke mame su se prošle godine natjecale u biranju što neobičnijeg imena za svoje curice pa su tako u statistiku Matičnog ureda upisane Ana Mihaela, Arianna, Aurelia, Beata, Chiara Isabella, Dorisa, Dumina, Elin, Jona, Judita, Kosjenka, Lolla Chiara, Lori, Natalie, Oršula, Rokelina, Sana Gordana, Zara pa čak i jedna Šalom.
Od početka 2012. godine trend je isti kao i prošlogodišnji i prevladavaju Sare, Lane, Marte te Roko i Jakovi, a od neobičnijih imena u ovoj godini izdvajamo muška imena Vigo i Vito, te ženska Anastasija, Tonina i Zara.
Voditeljica Matičnog ureda Šibenik Marija Polak priznala nam je da roditelji često znaju doći u Matični ured bez odluke o imenu djeteta pa se u njenom uredu još dodatno premišljaju: „Ja im ne smijem sugerirati imena, no nije mi jasno da nemaju spremno ime, a devet mjeseci su znali da će dobiti dijete“, kaže Polak i podsjeća da se prema Zakonu, dijete mora upisati u Matični ured najkasnije dva mjeseca od rođenja, a roditelji odluku moraju donijeti sporazumno. U protivnom, ime djeteta određuje Centar za Socijalnu skrb i dijete će u Matičnu ured biti upisano pod tim imenom.

Kosovka, Eufemija, Ćiril Metod, Franjo Ferdinand...

Marija Polak nam je ustupila podatke o najčešćim imenima na šibenskom području od 1900. do 1945. godine. U tom razdoblju u Šibeniku je rođeno 606 Marija, 440 Ana i 404 Mare.
U to vrijeme popularna ženska imena bila su i Stana, Milka, Zorka, Janja, Ika, Slavka, Nevenka i Blaženka koja se danas rijetko nalaze u matičnim knjigama.
Muška imena se, prema ovim podacima nisu puno „modernizirala“. Na početku prošlog stoljeća najpopularnije je bilo ime Ante koje je dobilo 1205 šibenskih dječaka. Slijede ga Ivan, Marko, Josip i Nikola te danas sve češći Jakov.
Akoliko ste u potrazi za tradicionalnim muškim i ženskim imenima, stari registri iz Matičnog ureda idealna su inspiracija. Evo nekoliko prijedloga ukoliko želite biti posebni:
Muška imena: Vrane, Pajo, Dume, Ljubomir, Cvitko, Ćiril Metod, Franjo Ferdinand, Jusuf, Oskar, Romualdo, Zakarija, Adolf, Albin, Tugomir, Ljutomir,Lenjin...
Ženska imena: Pera, Svetinka, Boža, Vica, Pava, Jaka, Blagoslava, Šimica, Nadežda, Toka, Eufemija, Genoveva, Kosovka, Jevrosima, Šinka, Apolonija i najduže žensko ime koje smo pronašli u registru: Barbara Basja Antonia Mira Giusepina Pie.

Iz kategorije: Vijesti