Datum objave: 09. Ožujak 2012

Hakeri se ponovo poigrali s anketom na Šibeniknewsu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Postoji ozbiljna sumnja da su rezultate ankete na našem portalu u kojoj smo vas pitali koji bi po vama kandidat bio najidealniji za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, ponovo  režirali  članovi stranke ili simpatizera pojedinih kandidata, umjesto da su odraz istinskih stavova čitatelja Šibeniknews-a. Naime, od sinoć je broj ukupnih glasova s 800 skočio na preko 1800, a naši web administratori kažu nam da se glasalo usred noći, što dodatno potkrepljuje sumnju da je netko na računalo instalirao skriptu koja nakon glasanja mijenja IP adresu kako bi osoba mogla nebrojeno puta glasati s istog računala. Sudeći prema trenutnim rezultatima, bitka za premoć u našoj anketi vodi se između HDZ-ove struje koja podržava Gorana Pauka i simpatizera Danijela Milete, koji, prema špekulacijama, najvjerojatnije neće ni biti kandidat za čelnica gradskog HDZ-a ili je i to režirano.  Mileta i Pauk trenutno imaju oko 800 glasova svaki, Siniša Burić ostao je na 94 glasa, a  aktualni predsjednik GO HDZ-a Tomislav Ninić, prema rezultatu ankete, nikome nije zanimljiv te je zaradio tek 6 glasova. Prvi dan ankete, pak, situacija je bila obrnuta pa je uvjerljivo vodio Siniša Burić.
Ista situacija s režiranim rezultatima ankete dogodila se uoči parlamentarnih izbora kada smo građane pitali za koga će glasati. Tada su stranački informatičari ili hakeri iz HDZ-a i Kukuriku koalicije vodili kolo i bildali postotke nauštrb Nezavisne liste Stipe Petrine koji je, unatoč velikom broj glasova na početku, ostao na dnu.

Tko se boji ankete još?

Istina je da bilo tko imalo informatički pismen može na internetu pronaći i skinuti razne programčiće za skriptiranje IP adresa pa u ovom slučaju uopće ne mora biti riječ o hakeru, no ostaje pitanje kome je u interesu lažirati rezultate jedne naizgled bezazlene ankete koja ima za cilj ispipati stav građana Šibenika i njihove preferencije kad je riječ o vodstvu gradskog HDZ-a? Ovi rezultati ni po čemu ne bi bili relevantni jer na Glavnoj izbornoj skupštini HDZ-a, koja se, usput rečeno, održava tek u svibnju, ionako glasuju samo članovi stranke, a u našoj anketi pravo glasa imaju svi. Za komentar smo upitali i trenutno potvrđene kandidate za predsjednika gradskog HDZ-a.
Šibensko-kninski župan i pretendent na mjesto čelnika gradskog HDZ-a Goran Pauk, letimično je pogledao anketu prije par dana, ali ne zna ništa o današnjem stanju broja glasova. „Očito se netko zafrkava sa statistikama, što se mene tiče, davno sam prestao pratiti ankete koje uopće ne smatram relevantnima, bavim se ozbiljnijim stvarima. Ako hakeri mogu upadati u NATO-ve dokumente, svatko tko se imalo kuži u kompjutere može provaliti sistem glasovanja u anketi“, kazao nam je župan i dodao da mu nije ni na kraj pameti angažirati nekoga da klika na njegovo ime u anketama jer ga „takve stvari apsolutno ne zanimaju“.
Siniša Burić smatra da su hakeri odradili svoj dio posla, a pretpostavlja da se radi o simpatizerima Danijela Milete i Gorana Pauka: „Teško je reći kome je u interesu „bildati“ rezultate ankete, no naravno da je nemoguće da u anketi tijekom jedne noći glasa tisuću različitih ljudi. Jasno mi je da je ovo zafrkancija i znam da bi, da je riječ o pravoj Izbornoj skupštini stranke, rezultat bio sasvim drugačiji, a u ovom slučaju od srca čestitam pobjedniku“, kazao nam je u šali Burić koji se i dalje čvrsto nada da će se njegova stranka konačno demokratizirati i pokazati zrelost, iako smatra da ovo iskustvo s anketom na našem portalu pokazuje upravo suprotno stanje uma u HDZ-u.


Iz kategorije: Vijesti