Datum objave: 09. Rujan 2014

Marin Čilić osvojio US Open 2014.: Pomeo Nishikorija u finalu

Nina Medić
Nina Medić

Marin Čilić treći je Hrvat koji se okitio naslovom na nekom od Grand Slam turnira. Uspjelo mu je to na US Openu gdje je noćas u finalu pobijedio svog velikog rivala Japanca Keija Nishikorija, od jučer osmog tenisača svijeta, sa 6:3, 6:3, 6:3, prenosi večernji.

U prijašnjim je međusobnim dvobojima Nishikori bio uspješniji (5-2), ali Marin je ove godine u New Yorku (s)rušio i mnogo neugodnije tradicije. Simona je dobio nakon četiri, a Federera nakon pet poraza. A od prijašnjih dvoboja s Japancem jučerašnji je najviše sličio onom od prije dvije godine, također na US Openu, kada je Marin također pobijedio, ali u četiri seta.

No, međugorski lav ovaj nas je put poštedio velikog živciranja. Iako je, kao i Nishikori, igrao prvi Grand Slam finale u životu, bio je uvjerljiv, odigrao je čudesno, šampionski, nije dao Nishikoriju da se razmaše. Do naslova je došao sigurno i uvjerljivo, podsjetio nas je na hod hrvatske vaterpolske reprezentacije do olimpijskog zlata u Londonu, izvještava večernji.

 

Čilić je u prvom setu oduzeo servis suparniku u šestom gemu u kojem je imao 0:40, no iskoristio je tek treću priliku za obrat. I dobio taj set sa 6:3, iako mu je postotak prvog servisa iznosio samo 44 posto (do kraja meča 52). U drugom je setu Marin do prednosti došao već u trećem gemu, opet je imao 0:40, ovaj put je Japanac izjednačio na 40:40, ali je naš tenisač u nastavku dobio taj gem, a potom u sljedećem izvukao 15:40 i pokerom asova stigao do vodstva od 4:2. Nakon toga je još jednom brejknuo suparnika i poveo sa 5:2. Kod servisa za drugi set u setovima naišle su poteškoće, Japanac je došao do jedinog breaka, smanjio na 3:5, ali Marin je već u sljedećem gemu uzvratio i dobio set. Ekspresno je poveo sa 2:0 nakon samo 70 minuta igre.

Ništa bolje nije Nishikori prošao ni u trećem setu iako je pokušavao sve, pa i imao neke prilike. Ali protiv sebe je imao letećeg Marina kojemu je za rukom polazilo gotovo sve. Sa 17 asova i 38 vinera zapečatio je sudbinu Nishikoriju u ovom meču.

Marin Čilić je osvajanjem US Opena ušao u almanahe teniske igre, međutim način na koji je to napravio još je impresivniji. Naime, poznato je da hrvatski tenisač nije izgubio set ni u četvrtfinalnom, ni u polufinalnom ni u finalnom dvoboju.

Redom su sa superuvjerljivih 3:0 padali šesti igrač svijeta Čeh Tomaš Berdych, treći igrač svijeta Švicarac Roger Federer i osmi igrač svijeta Japanac Kei Niskori. Doseg je to koji je iznimno rijedak na posljednjem Grand Slamu sezone, a u posljednjih stotinu godina to je pošlo za rukom samo pet tenisača.

1978. godine Jimmy Connors, 1979. John McEnroe, 1985. Ivan Lendl, 1999. Stefan Edberg te 2007. Roger Federer. Sada se na tu listu velikana upisao i Marin Čilić.

„Naporno smo moj tim i ja radili, što mi je omogućilo da mogu uživati na terenu. Ovdje sam odigrao najbolji tenis u životu“ kazao je Marin Čilić.

Iz kategorije: Sport