Datum objave: 09. Prosinac 2013

Čeka se suglasnost Ministarstva kulture za elevator do svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Idejno rješenje  poznatog arhitekte Nikole Bašića za  izgradnju elevatora u šibenskih dvojnim bedemima ponovno je aktualizirano  u svjetlu nužnog osiguravanja dostupnosti tvrđave svetog Mihovila na kojoj se gradi velika pozornica. Konzervatorski odjel u Šibeniku  izradio je i preliminarni tehnički plan za taj projekt i uputio ga  nadležnom ministarstva kulture  od kojeg očekuju odgovor da bi  počeli izrađivati potrebnu dokumentaciju da bi se taj projekt mogao ostvariti i za njega dobiti novac iz EU fondova.

Riječ je o gotovo 10 godina staroj ideji  Nikole Bašić kojeg  inače krasi epitet  uspješnog arhitekte sa snažnim osjećajem  za atrakciju, a koji su  sve vlasti do sada smatrale futurističkom. To je svojevrstan eskalator, pomično stubište, dizalo, pod kupolom od prozirnog pleksiglasa. 

Istina, bivša koalicijska vlast SDP –a i HNS –a je 2009. godine također najavila da je zaintereisrana provesti tu ideju, ali je sve ostalo na tome, a eskalator se u projektu uređenja kaštela svetog Mihovila niti ne spominje. Sada je  aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem  u suradnji s Konzervatorskim odjelom krenula u njezino realiziranje:

„ Konzervatori su još 2006. godine dali suglasnost za taj projekt. Sada smo izradili preliminarnu studiju  u kojoj je opisano o kakvom je spomeniku riječ, što se predviđa napraviti i koja je svrha toga. Ako dobijemo zeleno svjetlo ministarstva kulture sljedit će detaljna izrada dokumentacije u koju spada i studija o izvodljivosti kako bi se mogli natjecati za sredstva Europske unije“, kazala nam je Diana Bolanča iz Konzervatorskog dojela koja radi na tom projektu.

Predstavnici Grada Šibenika i tog Konzervatorskog odjela već su se i nekoliko puta sastali s autorom tog idjenog rješenja Nikom Bašićem s kojim su dogovrene i neke preinake tako da se može zaključiti da se, nakon što je godinama taj atraktivni i vrlo primjenjiv projekt stajao u ladicama, krenulo korak dalje.  

Dvojni  bedemi su izgrađeni za vrijeme Mlečana koji su ih nazvali  „cestom spasa“  i bio je  siguran prilaz s mora do tvrđave svetog Mihovila. Bio je to i građevinski  poduhvat jer je u 40 metara dužine trebalo  svladati visinsku razliku od 28 metara i to preko strmih i teško svladivih litica. Unutar njih je vjerojatno potojalo drveno stubište.  Stoljećima su  stajali zatrpani da bi 1992. godine bili očišćeni i konzervirani, a nedavno su smeće iz njih očistili aktivisti Šibenskog građanskog foruma.

Arhitekt Niko Bašić  nije stao samo na elevatoru već je njegova vizija žičarama povezati sve šibenske gradske tvrđave, a  izgradnja takvog „zračnog mosta“ cilj je i šibenskog gradonačelnika  Željka Burića.
 

Iz kategorije: Sport