Datum objave: 16. Ožujak 2012

Treniraju čak 15 sportova kako bi otkrili svoj talent

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Četverogodišnjak koji trenira nogomet, košarku, rukomet i tenis nije, kako bi netko odmah pomislio, žrtva preambicioznih roditelja već polaznik Univerzalne sportske škole u Šibeniku.
Dugogodišnji košarkaški trener i magistar kineziologije, Šibenčanin Ivica Kljajić kroz svoju praksu uočio je da djeca nekad nemaju predispozicije za sport koji treniraju: „Primjerice, roditelji vole košarku i dovedu dijete u klub gdje ono trenira po četiri, pet godina. Dogodi se da dijete uđe u pubertet i razočara se jer nije ostvario rezultate i ušao u ekipu u koju je želio. A možda je cijelo vrijeme bio talentiran za neki drugi sport“, objašnjava Kljajić koji je prije tri godine pokrenuo projekt Univerzalne škole, a danas trenira 70-ak djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Šibeniku i Primoštenu.
Dodaje kako je osnovni cilj  da djeca prođu cjelovit razvoj i upoznaju osnovne tehnike 10 do 15 sportova. „Na osnovu toga dolazimo do objektivnih pokazatelja ima li dijete talenta za neki sport i onda ga dalje usmjeravamo u onom u kojem se pokaže najbolji. Drugi cilj je usaditi djeci sportske navike, da zavole sport i nastave trenirati, bilo to profesionalno ili rekreativno.“
Kljajić s djecom najprije prolazi kolektivne sportove poput nogometa, rukometa, odbojke i košarke, a potom prelazi na tenis, atletiku, gimnastiku pa čak i osnove borilačkih sportova.

Bavljenje sportom već u drugom osnovne

„Naravno, prilagođavam treninge dobi djece, svaki sport intenzivno vježbamo po dva tjedna, kroz razne igrice radimo na razvoju motoričkih sposobnosti djeteta. Za većinu sportova je najbolje da dijete počne trenirati u periodu od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, to je vrijeme kad ga se može najbolje usmjeriti za sport koji mu leži“, kaže trener Ivica i priznaje da na svakom treningu od sebe izvlači maksimum.
Ideju je dobio od kolege iz Splita koji vodi sličnu školu, jako je zadovoljan napretkom, od samo tri grupe djece dogurao je do sedam grupa, a sve treninge i dalje vodi sam. Ipak, oduševljenje roditelja mu je najbolja nagrada. „Koliko vidim, roditelji su jako zadovoljni, preporučuju školu svojim prijateljima i poznanicima i oni su razlog zašto mi stalno raste broj grupa“, zadovoljan je Kljaić. 
Šibenska djeca su talentirana za sve sportove, posebno za nogomet i košarku, ali i za borilačke sportove: „Jedan dječak mi se čini jako talentiran za hrvanje i preporučit ću ga kolegi Zvonku Eraku iz Hrvačkog kluba. Inače, kad procijenim da djetetu „leži“ neki sport i da je preraslo Univerzalnu sportsku školu roditeljima savjetujem da ga upišu u neki šibenski sportski klub. No, čak i ako se dijete ne pokaže sportskim tipom, uvijek se može naći način da se nastavi baviti sportom, makar rekreativno“, ističe trener Kljajić.

Treninzima protiv dječje pretilosti

Roditelji dovode djecu u Univerzalnu sportsku školu iz više razloga; neki žele da im dijete postane vrhunski sportaš, neki žele obuzdati njegov višak energije, a sve češće se događa da je dijete pretilo i sport je jedan od načina da ga se izvuče s kauča i frižidera: „Nažalost, ima sve više pretile djece koja se danas nemaju priliku na ulici istrčati, već sjede doma uz kompjutor. Također, škola je prilika da se djeca socijaliziraju i druže, a ponekad je potrebno da kroz sport osjete autoritet koji im roditelji nekad ne mogu pružiti“, smije se Kljajić  koji je djeci, osim trenera, često i odgajatelj, ali i uzor. „Djecu ne možete varati, kazati im da je pušenje štetno,a psovanje ružno, a da vi sami pušite i psujete. Oni vas lako pročitaju“, zaključuje trener Kljajić.
 

Iz kategorije: Sport