Datum objave: 08. Srpanj 2017

Zahvaljujući projektu Županijske razvojne agencije građani će dobiti kvalitetnije zdravstvene usluge

Zahvaljujući projektu Županijske razvojne agencije građani će dobiti kvalitetnije zdravstvene usluge
Diana Ferić
Diana Ferić

Razvojna agencija nastavlja s aktivnostima pomoći u pripremi EU projekata gradovima i općinama s područja županije.
Pružanje pomoći u pripremi EU projekata jedna je od glavnih aktivnosti koju Razvojna agencija provodi u sklopu EU projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji. Razvojna agencija pružanjem savjetodavne podrške JLS-ovima na području Šibensko-kninske županije nastavlja sa aktivnostima pomoći u pripreminjihovih projektnih prijedloga. Do sada je kroz projekt prijavljeno ukupno 9 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti preko 18 milijuna kuna.

 

Najznačajniji projektni prijedlog prijavljen za financiranje u lipnju je „Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene skrbi na području Šibensko-kninske županije“. Proteklih mjeseci intenzivno se radilo na pripremi projektnog prijedloga nabave opreme za 3 doma zdravlja te opreme za koncesionare primarne zdravstvene zaštite u županiji, ukupne vrijednosti oko 7,4 milijuna kuna.

 

Nositelj projektnog prijedloga je Šibensko-kninska županija s partnerima Domovima zdravlja Šibenik, Knin i Drniš. Ulaganja u domove zdravlja imaju za svrhu poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini na području Šibensko kninske županije. Cilj projekta je smanjenje broja uputnica pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnicama kroz poboljšanje uvjeta pružanja zdravstvenih usluga i uvođenjem novih usluga. Aktivnosti koje će se financirati su kupovina opreme kojom se doprinosi proširenju usluge primarne zdravstvene zaštite u prihvatljivom području te doprinosi smanjenju upućivanja pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnice i manji infrastrukturni zahvati na domovima zdravlja kako bi se uskladili sa Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

 

Glavni razlog pružanja pomoći u pripremi projekata je podkapacitiranost općina i gradova u županiji kao i manjak znanja službenika u tim poslovima. S ciljem jačanja njihovih znanja, Razvojna agencija je već organizirala jednu seriju edukacija za službenike svih javnopravnih tijela iz područja pripreme i provedbe EU projekata. Edukaciju su za područje grada Knina i okolice održali iskusni predavači poduzeća Algebra d.o.o. iz Zagreba, a u devetom mjesecu počinje edukacija za službenike s područja grada Šibenika i okolnih gradova i općina. Edukacija je

 

Uz savjetodavnu podršku, 10 djelatnika Razvojne agencije koji su članovi projektnog tima projekta tehnička pomoć redovno informiraju predstavnike JLS-ova o svim novostima i novootvorenim natječajima, kao i svim relevantnim događanjima.

 

Podsjetimo, pružanje savjetodavne podrške na pripremi zajedničkih projekata jedna je od glavnih aktivnosti koju Razvojna agencija provodi u sklopu EU projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji. S ciljem povećanja korištenja dostupnih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na području Šibensko-kninske županije, Razvojna agencija je osmislila Projekt „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“ ukupne vrijednosti 1.411.535,15 kuna, te je prijavom na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske (MRRFEU) unije dobila 1.197.235,15 kuna bespovratnih sredstava za financiranje prijavljenih aktivnosti. Projekt će se provoditi kroz 30 mjeseci, a završava u ožujku 2019. godine. Prvenstveno, dobivena sredstva će se utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške potencijalnim prijaviteljima/korisnicima ESI fondova iz redova javnopravnih tijela Šibensko-kninske županije; županiji, gradovima, općinama i njihovim javnopravnim tijelima.
 

Iz kategorije: Sponozirani članci