Datum objave: 08. Srpanj 2017

Zahvaljujući projektu Županijske razvojne agencije građani će dobiti kvalitetnije zdravstvene usluge

Diana Ferić
Diana Ferić

Razvojna agencija nastavlja s aktivnostima pomoći u pripremi EU projekata gradovima i općinama s područja županije.
Pružanje pomoći u pripremi EU projekata jedna je od glavnih aktivnosti koju Razvojna agencija provodi u sklopu EU projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji. Razvojna agencija pružanjem savjetodavne podrške JLS-ovima na području Šibensko-kninske županije nastavlja sa aktivnostima pomoći u pripreminjihovih projektnih prijedloga. Do sada je kroz projekt prijavljeno ukupno 9 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti preko 18 milijuna kuna.

 

Najznačajniji projektni prijedlog prijavljen za financiranje u lipnju je „Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene skrbi na području Šibensko-kninske županije“. Proteklih mjeseci intenzivno se radilo na pripremi projektnog prijedloga nabave opreme za 3 doma zdravlja te opreme za koncesionare primarne zdravstvene zaštite u županiji, ukupne vrijednosti oko 7,4 milijuna kuna.

 

Nositelj projektnog prijedloga je Šibensko-kninska županija s partnerima Domovima zdravlja Šibenik, Knin i Drniš. Ulaganja u domove zdravlja imaju za svrhu poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini na području Šibensko kninske županije. Cilj projekta je smanjenje broja uputnica pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnicama kroz poboljšanje uvjeta pružanja zdravstvenih usluga i uvođenjem novih usluga. Aktivnosti koje će se financirati su kupovina opreme kojom se doprinosi proširenju usluge primarne zdravstvene zaštite u prihvatljivom području te doprinosi smanjenju upućivanja pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnice i manji infrastrukturni zahvati na domovima zdravlja kako bi se uskladili sa Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

 

Glavni razlog pružanja pomoći u pripremi projekata je podkapacitiranost općina i gradova u županiji kao i manjak znanja službenika u tim poslovima. S ciljem jačanja njihovih znanja, Razvojna agencija je već organizirala jednu seriju edukacija za službenike svih javnopravnih tijela iz područja pripreme i provedbe EU projekata. Edukaciju su za područje grada Knina i okolice održali iskusni predavači poduzeća Algebra d.o.o. iz Zagreba, a u devetom mjesecu počinje edukacija za službenike s područja grada Šibenika i okolnih gradova i općina. Edukacija je

 

Uz savjetodavnu podršku, 10 djelatnika Razvojne agencije koji su članovi projektnog tima projekta tehnička pomoć redovno informiraju predstavnike JLS-ova o svim novostima i novootvorenim natječajima, kao i svim relevantnim događanjima.

 

Podsjetimo, pružanje savjetodavne podrške na pripremi zajedničkih projekata jedna je od glavnih aktivnosti koju Razvojna agencija provodi u sklopu EU projekta Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji. S ciljem povećanja korištenja dostupnih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na području Šibensko-kninske županije, Razvojna agencija je osmislila Projekt „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji“ ukupne vrijednosti 1.411.535,15 kuna, te je prijavom na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske (MRRFEU) unije dobila 1.197.235,15 kuna bespovratnih sredstava za financiranje prijavljenih aktivnosti. Projekt će se provoditi kroz 30 mjeseci, a završava u ožujku 2019. godine. Prvenstveno, dobivena sredstva će se utrošiti za jačanje i razvoj mreže podrške potencijalnim prijaviteljima/korisnicima ESI fondova iz redova javnopravnih tijela Šibensko-kninske županije; županiji, gradovima, općinama i njihovim javnopravnim tijelima.
 

Iz kategorije: Sponozirani članci