Četvrtak, 18 Srpanj 2019 08:37

NA DANAŠNJI DAN: Preglasna glazba uništava šibenski turizam. Turisti bježe iz hotela i soba.

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Preglasna glazba uništava šibenski turizam. Turisti bježe iz hotela i soba.

Zbog noćne buke i preglasne glazbe danas je opet Šibenik napustila veća grupa turista. To je već treći slučaj zaredom da turisti bježe iz Šibenika otjerani prekomjernom bukom koja redovito počinje u sumrak i u pravilu traje cijelu noć. Vlasnici hotela žale se da zbog buke imaju manje gostiju nego inače, a žale se i Šibenčani koji turistima iznajmljuju sobe ili svoje kuće da im turisti zbog buke otkazuju boravak.
Probleme s bukom izazvala su dva nova običaja kojih do sada u Šibeniku nije bilo, a uveli su ih vlasnici kavana, gostiona i restorana. Prvi novi običaj izazvao je drugi pa je tako stvoren problem koji umjesto da uzdiže, uništava turizam Šibenika.  Sve je počelo kada su neki vlasnici kavana i restorana počeli na prozore svojih ugostiteljskih objekata stavljati radio aparate i puštati glazbu nastojeći privući i zabaviti svoje goste. Oni su primjenom moderne tehnologije električnog radioprimanja htjeli bolje konkurirati kavanama i restoranima koji imaju živu glazbu. U tome su i uspjeli pa su vlasnici kavana i restorana koji imaju živu glazbu, da se odupru konkurenciji, izveli orkestre van i dali im da sviraju na njihovim terasama i baščama. Kako su kavane i restorani blizu jedni drugima nastao je rat pojačavanjem tona glazbe do krajnjih granica. U početku je to bilo čak i korisno. Turistima, a i mnogim Šibenčanima to se svidjelo. Krenule su noćne promenade, a moglo se vidjeti čak i parove koji bi na ulici zaplesali valcer ili tango čuvši ugodnu glazbu. Međutim situacija se pogoršala do te mjere da se to nadmetanje pretvorilo u nepodnošljivu buku koja traje od sumraka do zore. Gradska uprava dobila je danas peticiju nezadovoljnika, ali za sada nema naznaka da će se nešto poduzeti.
Šibenik 18. srpnja 1933.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!