Utorak, 25 Lipanj 2019 06:13

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani neće poštanske sandučiće jer se boje velikih dodatnih troškova

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani neće poštanske sandučiće jer se boje velikih dodatnih troškova

Poštanski sandučići koji se postavljaju pored ulaznih vrata privatnih kuća, prvi su se puta u Šibeniku službeno pojavili na današnji dan 25. lipnja 1940. godine. Sandučiće je šibenskim obiteljima tog dana besplatno dijelila gradska pošta s ciljem da pojednostavi i ubrza dostavu pisama i manjih pošiljki. Projekt su zajednički financirali pošta i šibenska gradska uprava, a nabavi i podjeli sandučića prethodila je rasprava na sjednici gradskog vijeća i poštanskog savjeta. Službena je ocjena bila da je projekt dobar i da je ulaganje u nabavu poštanskih sandučića koji će se u cilju brže provedbe i popularizacije te ideje dijeliti besplatno, neznatan trošak u odnosu na korist i uštede koje će donijeti.
Šibenčani poštanske sandučiće nisu prihvatili. Pojavila se sumnja da su besplatni sandučići nisu čista posla. Osim toga prevladalo je mišljenje da nije pametno da listonoše ostavljaju pisma i druge pošiljke u sandučiće koje nitno ne nadzire. Šibenčani su se bojali da će biti  prisiljeni zaposliti i plaćati nadzornike poštanskih sandučića što će im biti veliki dodatni trošak. Stoga su gradskoj upravi i pošti poslali peticiju sa zahtjevom da odustane od te nerazumne ideje.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!