Datum objave: 14. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Otvoren hotel "Borovnik" u Tisnom, prvi hotel na otoku Murteru

NA DANAŠNJI DAN: Otvoren hotel "Borovnik" u Tisnom, prvi hotel na otoku Murteru
Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan 14. lipnja 1936. godine otvoren je hotel Borovnik u Tisnom, prvi hotel na otoku Murteru. Izgradio ga je ugledni tišnjanski trgovac Ante Pasqualin (Paškvalin). Taj hotel koji je postao svjetskom senzacijom jer je pri iskopu njegovih temelja pronađena vrećica puna austrijskih zlatnika, danas slavi 83. rođendan. S tolikim brojem godina kontinuiranog rada pod istim imenom, Borovnik je najstariji hotel na današnjoj šibenskoj rivijeri, a pripada mu i primat jednog od prvih  isključivo turističkih hotela.
Svečanost otvaranja Borovnika bio je 1936. godine veliki i važan događaj ne samo za Tismo i otok Murter.  Njegovu izgradnju pratili su i podržavali i Šibenčani koji su prigodom njegovog otvorenja organizirali masovni odlazak u Tisno vlastitim i posebno organiziranim izletničkim brodovima. Podrušku Pasqualinu, Tisnom i razvoju turizma na otoku Murteru dalo je Društvo za unapređenje turizma iz Šibenika koje je za goste i uzvanike organiziralo raskošan banket i zabavu s plesom.  Za tadašnje prilike Borovnik je bio napredan i inovativan hotel s velikom salom uz vlastiti arboretum te vlastito uređeno kupalište s kabinama.
Hotel je počeo dobro poslovati, a Paškvalin je imao u planu nova ulaganja u turizam, ali je izbio Drugi svjetski rat koji je osujetio njegove namjere. Po završetku rata hotel i zemljište oko njega komunistička vlast Ukazom Predsjedništva Prezidijuma Sabora Narodne Republike Hrvatske proglasila je značajnima za republikansku privredu, te te ih je 1948. godine temeljem Zakona o nacionalizaciji privatnih privrednih poduzeća, oduzela Anti Pasqukvalinu i proglasila državnim vlasništvom. Do pada socijalizma i stvaranja neovisne Republike Hrvatske 1991. godine Borovnik je poslovao u sklopu šibensko poduzeće Rivijera, a 1997. godine od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio ga je ugledni hrvatski poduzetnik Dane Slamić koji ga je modernizirao i doveo u rang jednog od najmboljih malih hrvatskih obiteljskih hotela..

 

Iz kategorije: Nostalgija