Srijeda, 12 Lipanj 2019 06:52

NA DANAŠNJI DAN: Obavljanjem tjelesnih potreba u more kupači zagadili Jadriju

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Obavljanjem tjelesnih potreba u more kupači zagadili Jadriju

Kupanje na Jadriji štetno je po zdravlje te se do daljnjeg ne preporučuje ulazak u vodu. Bakteriološka analiza vode potvrdila je sumnje da je Jadrija pogubno zagađena fekalijama te da kupanje dolazi u obzir tek nakon prve jače bure koja će pročistiti Jadriju. More na Jadriji nije zagadio nikakav izvanjski faktor. Krive su normalne ljudske tjelesne potrebe koje se na Jadriji u nedostatku primjerenog klozeta obavljaju u moru. Šibenska gradska uprava nije bila zainteresirana za ulaganja u izgradnju kapacitetnog klozeta na Jadriji, a Zadruga Jadrija koja upravlja kupalištem doduše ima klozet kojeg dosta dobro održava, ali je malen, a fekalije iz njegove jame se ne prazne nego s izmjenom plime i oseke odlaze u more. Osim toga primijećeno je da je obavljanje tjelesnih potreba, prije svega pražnjenja mjehura, a u novije vrijeme i pražnjenja crijeva, postalo opća praksa i kod muških i kod ženskih pa je taj sport prihvaćen kao normalna pojava na koju se više nitko nije obazirao.  Sumnju na zagađenost mora na Jadriji bacili su liječnici nakon pojave većeg broja kupača s Jadrije koji su se žalili na kožne osipe, crvenilo, svrbež i pojavu gnojnih plikova. Iz šibenske bolnice upozorili su da bi moglo doći i do crijevnih zaraza jer u zagađenom moru ispred jadrijskih kabina Šibenčani čiste ribu i peru posuđe. Zagađenost mora izlučevinama tjelesnih potreba ne čudi. Na Jadriji je zbog vrućine na tisuće kupača koji, što silom prilika što iz navike, obavljaju tjelesne potrebe u more, a ne računaju s tim da danima vlada bonaca i da sve njihove izlučevine ostaju dugo u vodi te se zbog vrućine dodatno kvare.
Zabrana obavljanja tjelesnih potreba u more na Jadriji neće riješiti problem zbog nedovoljnog prijemnog kapaciteta tamošnjeg klozeta, a negostoljubivi okoliš Jadrije ne dozvoljava komod za obavljanje tjelesnih potreba posebno ženskoj publici.

Šibenik, 12. lipnja 1936. godine
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!