Utorak, 11 Lipanj 2019 06:02

NA DANAŠNJI DAN: Ogorčeni Šibenčani protive se modi brijanja ženskih pazuha

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Ogorčeni Šibenčani protive se modi brijanja ženskih pazuha

Skandalozni početak kupališne sezone na Jadriji izazvao je burne polemike i prijepore, pa i političke rasprave u Šibeniku. Do skandala i snebivanja došlo je kada se uočilo da su šibenske djevojke i mnoge mlađe gospođe počele dolaziti na kupanje i sunčanje glatko obrijanih pazuha. Doduše za dekadentnu i nazadnu modu brijanja ženskih pazuha u Europi i Americi Šibenčani su znali jer su o toj pojavi pisale novine, ali nije se očekivalo da će ta estetska pošast zaraziti i Šibenčanke.
Uznemireni Šibenčani uzaludno tragaju za institucijama i autoritetima koji bi stali na kraj nakaradnoj pojavi brijanja ženskih pazuha. Istina već se ranije znalo da pojedine Šibenčanke dolaze na plesove, posebice u hotel Krku obrijanih pazuha, ali to je imalo smisla u kontekstu mode i nenapadnosti pa i diskretnosti dama koje se znaju kretati i plesati tako da ne pokazuju gola pazuha. No, na javnom gradskom kupalištu gdje djevojke i mlade žene podižu ruke kod sunčanja ili igranja loptom pa i pri ulasku u vodu poradi držanja ravnoteže, pokazivanje obrijanih pazuha je seksualna nakaradnost koja degradira ženu i prisiljava muškarce na nelagodu i džentlmensko odvraćanje pogleda. Uz to postavlja se i pitanje što će se dogoditi s ugroženim moralom, ženskom ljepotom i njenom tajnovitošću ako pomodarke britvom segnu i niže struka?


Bilo je to na današnji dan 11. lipnja 1924. godine.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!