Datum objave: 08. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Pojeftinio bakalar. Sada je jeftiniji od pancete.

NA DANAŠNJI DAN: Pojeftinio bakalar. Sada je jeftiniji od pancete.
Diana Ferić
Diana Ferić

Prvorazredni norveški Hammeferst bakalar toliko je pojeftinio da je sada dvostruko jeftiniji od pancete i izjednačio se s cijenom dvije boce mineralne vode. Zbog naglog pada cijena i obine ponude bakalara odlične kakvoće, šibenske domaćice odrekle su se blagdanskih užanci pa cijeli grad vonja neodoljivim mirisom bakalara.
Kilogram bakalara prodaje se po 22 dinara, boca mineralane vode po 10 dinara, a panceta po 21 dinara. Pojeftinilo je i maslinovo ulje zbog velikog uvoza iz Italije pa je umjesto šest puta sada samo dva puta skuplje od sojinog ulja. Skuplji je nego inače konzervirani pelat pomidora koji se sada trži po 24 dinara, a puno su poskupjele sve vrste sapuna pa ga više nema ispod 12 dinara za 250 grama. Šibenčane je pogodilo i poskupljenje kave. Najpopularnije kave Minas, Santos i Salvador koštaju i do 60 dinara za kilogram što je dvostruko više nego do sada.
Uglavnom nad Šibenikom lebdi mirisni oblak bakalara kuhanog na sve načina, a bakalarna isparenja obilno do obale dopiru i iz kužina ratne mornarice pa se može govoriti i o sveopćoj fešti od bakalara u ovo doba godine kada se u Šibeniku bakalar tradicionalno ni ne gleda, a kamo li jede.
Šibenik 8. lipnja 1924.

 

Iz kategorije: Nostalgija