Datum objave: 04. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Ustanak Šibenčana u obranu hrvatstva i Nikole Tommasea

NA DANAŠNJI DAN: Ustanak Šibenčana u obranu hrvatstva i Nikole Tommasea
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani koji su klicali: "Nismo Talijani!" i "Ne damo Tommasea!" uhitćeni su i zatvoreni, a masa prosvjednika  počela se razilaziti tek kada je vojska natakla noževe na puške i napunila ih bojnim streljivom. Tek združenim snagama vojska, policija i ratna mornarica uspjeli su ugušiti dostojanstvenu nenasilnu pobunu Šibenčana koji su stali u obranu hrvatstva i najvećeg sina svoga grada književnika Nikole Tommasea

Do masovnog prosvjeda i neviđenog jedinstva svih Šibenčana, Hrvata kao i zagovornika Jugoslavije, došlo je na današnji dan 4. lipnja 1924. godine, a povod je bio provokacija šibenskih Talijana i talijanaša koji su namjeravali obilježavanje 50. obljetnice smrti Nikole Tommasea, iskoristiti za novi pokušaj pripajanja Šibenika i Dalmacije Italiji te pretvaranje Tommasea i njegovo djelo u krunske dokaze da Šibenik i Dalmacija pripadaju Italiji.
Nemiri su počeli već 1. lipnja čim je najavljeno da će u konzulatu Kraljevine Italije u Šibeniku biti održana konferencija o Nikoli Tommaseu na talijanskom jeziku i da će o Tommaseu kao Talijanu govoriti Paolo Orano, jedan od ideologa i vođa talijanskih fašista i šef Mussolinijeva stožera (op.a. Orano je bio jedan od najvažnijih tvoraca ideologije antisemitizma i zagovornika fašističkog progona i istrebljenja Židova). Kada se to doznalo odmah su se sastali vođe svih šibenskih političkih stranaka i seoskih glavara i odbacilo svaku pomisao da Talijani u Šibeniku slave Tommasea kao Talijana.
Napetost se povećala 2. i 3. lipnja kada su Šibenik došli splitski talijanaši Karaman, Tacconi, Pezzoli i Gospodnetić, a do eskalacije je došlo 4. lipnja kada je u Šibensku luku uplovio parobrod Keleti iz Zadra. Parobrod je bio provokativno okićen talijanskim zastavama. S njega je odjekivala talijanska glazba, a putnici su glasno klicali Italiji i fašizmu uz uvrede na račun Hrvata i hrvatske nacije. Provokacijama s parobroda pridružili su se mahanjem talijanskim zastavicama i pjevanjem talijanskih pjesama šibenski Talijani i talijanaši s prozora svojih kuća dobro zaštićenih jakim snagama jugoslavenske policije . 

Kada se parobrod s talijanskim provokatorima iz Zadra približio obali cijeli se Šibenik digao na noge. U prvim redovima bili su čelnici svih šibenskih  hrvatskih, narodnih, socijalističkih, prokomunističkih, klerikalnih i projugoslavenskih stranaka te sokolski prednjaci i sindikalni vođe. Masu okupljenu na obali policija nije mogla rastjerati niti je mogla utišati hrvatske pjesme pa je u pomoć pozvala vojsku, ali ni to nije bilo dovoljno pa je mobilizirana i ratna mornarica Kraljevine Jugoslavije.

Talijani nisu uspjeli održati planiranu konferenciju o Nikoli Tommaseu kao Talijanu i zagovorniku talijanske Dalmacije jer su Šibenčani složno i neustrašivo branili svog  Nikolu Tommaseu, velikog sina Šibenika koji je, istina prigrlio talijansku kulturu, ali nikada nije porekao svoje slavensko porijeklo, niti je svoju ulogu u oslobađanju i ujedinjenu Italije koristio kao dokaz da je Dalmacija talijanska. Talijanskog konzula i splitske talijanaše policija je s puškama i revolverima uperenim u masu Šibenčana koja ih je pratila kličući Tommaseu, Šibeniku i Hrvatskoj, morala pratiti sve do Vrpolja. Šibenik je pobijedio grabežnog tuđina, a onih 40 uhićenih osuđenih na po 14 dana tamnice zbog hrabrosti i žrtve koju podnose zbog ljubavi prema majci Domovini slavljeni su kao najveći junaci.


 

Iz kategorije: Nostalgija