Datum objave: 25. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Oživio "Krešimir", šibensko muzičko društvo zabranjeno zbog hrvatstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog hrvatstva i hrvatskog domoljublja prije 43 godine raspušteno Hrvatsko muzičko društvo "Krešimir" iz Šibenika, ponovno je osnovano i na velika se vrata vraća u kulturni i glazbeni život Šibenika i Hrvatske.
HMD "Krešimir" uskrsnuo je nakon gotovo pola stoljeća zahvaljujući Šibenčanima Oskaru Novaku, Marku Zaninoviću, Jakovu Grizelju, Berislavu Trlaji, Anti Vikariju Radi Čularu, Anti Aniću, Miru Božiću i Krešimiru Jadronji.
Na inicijativnom sastanku koji je održan na današnji dan 25. svibnja 1936. godine odlučeno je da se društvo osnuje na istim principima i da radi prema Statutu koji je bio prihvaćen na osnivačkoj skupštini 1888. godine. U odnosu na izvorne osnivačke dokumente unijeta je samo jedna izmjena. Dogovoreno je, naime da "Krešimir" više neće biti glazbeno društvo jedne političke stranke, konkretno Stranke prava Šibenik koja ga je osnovala unutar svog pokreta i političkog programa, nego kulturna institucija svih građana Šibenika.
Nakon osnivanja 1888. godine "Krešimir" se odmah našao na udaru državnih vlasti zbog svog snažnog nacionalnog djelovanja i domoljublja. Pritiscima vlasti i nemilosrdnim progonima svog članstva "Krešimir" je odolijevao do 1893. godine zahvaljujući jednodušnoj potpori Šibenčana i hrabrosti svojih članova. Konačno, 1893. godine vlast je društvo zabranila i raspustila. Neko vrijeme većina njegovih članova nastavila je djelovati ilegalno, ali to se nije uspjelo dugo održati pa je ta plemenita domoljubna institucija koja se borila za priznanje i opstojnost hrvatske nacije i pravo na hrvatsku državnu samostalnost, s vremenom nestala.
Nakon 43 godine Hrvatsko muzičko društvo "Krešimir" opet je na okupu na ponos, slavu i diku Šibenika. Ponovno osnivanje "Krešimira" jednodušno su podržali još živući članovi prvobitnog "Krešimira", a s oduševljenjem su ga pozdravili svi Šibenčani kojima u grudima bije hrvatsko srce. 

Šibenik 25. svibnja 1936. godine

 

Iz kategorije: Nostalgija