Ponedjeljak, 06 Svibanj 2019 07:04

NA DANAŠNJI DAN: Šibenik i Split pokreću zajednički festival na trgu pred katedralom sv. Jakova

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Šibenik i Split pokreću zajednički festival na trgu pred katedralom sv. Jakova

Šibenik i Split pokreću jedinstveni festival pjevačkih zborova koji će se održavati na trgu pred katedralom sv. Jakova u Šibeniku, a bit će repriziran na splitskom Peristilu.
Organizacija festivala pjevačkih zborova zajednički je projekt šibenskog Pjevačkog društva Kolo i splitskog pjevačkog društva Zvonimir.
Osnivačka sjednica festivala na kojem će nastupati birani zborovi iz zemlje i inozemstva održana je na današnji dan 6. svibnja 1936. godine u Šibeniku.
Odluka da se festival održava u Šibeniku, a ne u Splitu donijeta je nakon što su najbolji pjevači iz Šibenika i Splita testirali akustičnost prostora pogodnih za održavanje festivala. Daleko najveće ocjene za akustičnost dobio je trg ispred katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Osim njegove briljantne akustičnosti presudio je i stav Splićana da u Dalmaciji ni ljepotom nema pogodnijeg trga da se na njemu održi velebni festival pjevačkih zborova.
Festival pjevačkih zborova kojeg su potaknuli zborovi Kolo i Zvonimir nikada nije održan zato što šibenska općina usprkos obećanjima nikada nije izdala dopusnicu za njegovo održavanje.

  

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!