Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 06:40

NA DANAŠNJI DAN: Velebna fešta Četničkog udruženja Šibenik

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Velebna fešta Četničkog udruženja Šibenik

Velebnu feštu u spomen na Karađorđev ustanak organiziralo je Četničko udruženje Šibenik. Svečano ukrašena dvorana Sokolskog doma bila je prepuna uzvanika i gostiju tako da su se gotovo gušili u tijesnim hodnicima. Na feštu je došlo nekoliko stotina šibenskih građana i težaka, gradski dužnosnici te predstavnici svih državnih i kulturnih ustanova i institucija.
Poslije crkvenog obreda kojeg su zajednički vodili katolički i pravoslavni svećenici održano je predavanje o četništvu u sadašnjosti i budućnosti. Predavanje su Šibenčani saslušali s velikom pozornošću, a predavače su često prekidali apluzima odobravanja. Klicalo se kralju, kraljici i četništvu. Nakon predavanje Sokolska glazba je svirala "Četnički marš". Bila je to  prva izvedba te poletne koračnice u Šibeniku. Po završetku svečanosti u Sokolskom domu krenula je povorka predvođena Sokolskom glazbom i četnicima sa zastavom u mimohod gradskim ulicama gdje se pretvorila u općenarodno veselje.
Nakon fešte koja je oduševila Šibenčane, četnička je zastava svečano pohranjena u prostorije Četničkog udruženja uz predavanje o dužnostima četnika i njihovoj ulozi u izgradnji jedinstva Jugoslavena kojeg je održao predsjednik šibenskih četnik Bogić Milošević. Oduševljeni uzvanici razišli su se nakon zdravice kralju, četničkom vojvodi Pećancu i četništvu.
Bilo je to na današnji dan 8. travnja 1934. godine.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!