Datum objave: 15. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Zadruga kočijaša dobila konkurenciju, Prijevoznu zadrugu auto vozača

Diana Ferić
Diana Ferić

Napredak tehnologije ugrožava šibensku tradiciju kojoj je i sam opstanak postao upitan. To se posebno vidi u razvoju prometa i prijevoza. Do sada uspješna Zadruga kočijaša odnosno Prijevozna zaprežna zadruga dobila je jaku konkurenciju, Prijevoznu zadrugu auto prometa koju su osnovali vlasnici automobila koji žive od prijevoza putnika, a nazivaju  ih autotaksistima.
I dok Zadruga kočijaša muku muči s financijama i pronalaženjem posla za svoje članove dotle Zadruga auto prometa prosperira do te mjere da već raspolaže pozamašnim kapitalom kojeg namjerava ulagati u druge djelatnosti.
Žalbe kočijaša, vlasnika zaprežnih kola i tegleće marve, da su im auto prijevoznici nelojalna konkurencija i da bi se šibenska vlast morala pobrinuti za pravila koja bi svima zajamčila ravnopravnost u natjecanju za poslove, nije naišla na razumijevanje. Među kočijašima i vozačima automobila sve češće dolazi do razmirica, a zamalo je došlo i do obračuna kada je jedan kočijaš prodao konja i kola i kupio automobil, a nije mu dano da pristupi Zadruzi auto prometa.
Vlasnici konja i kola za usluge prijevoza putnika i robe uputili su na današnji dan 14. ožujka 1940. godine, apel gradskoj vlasti s prijetnjom da će se povući iz posla ako ih gradska vlast ne zaštiti od najezde auto prometnika. Odgovor nisu dobili.
 

Iz kategorije: Nostalgija