Datum objave: 05. Ožujak 2019

NA DANAŠNJI DAN: Parni valjak izazvao krš i lom. Publika podivljala. Ima uhićenih.

NA DANAŠNJI DAN: Parni valjak izazvao krš i lom. Publika podivljala. Ima uhićenih.
Diana Ferić
Diana Ferić

Publika je podivljala kada je parni valjak u središtu Šibenika napravio neviđeni show. Morala je intervenirati i policija koja je privela desetak najagresivnijih Šibenčana, a nastala je i znatna materijalna šteta. Tek pukim slučajem i zahvaljujući velikoj sreći izbjegnuta je moguća smrtna pogibelj i nije bilo ljudskih žrtava, a ozlijeđena je samo jedna osoba.

Sve je počelo kada se na nizbrdici od Burze rada prema poljani oteo kontroli parni valjak. Čim se teški stroj počeo na neobičan način kotrljati nizbrdo počeli su se okupljati kibici i navijači. Kako je stroj ubrzavao tako su komentari i navijanje postajali sve glasniji. Vozač valjka silno se trudio obuzdati stroj koji je nezadrživo ubrzavao. Kibici su najviše drukali za njega, a počele su padati i oklade hoće li "pobijediti" Šibenčanima poznati šofer Čikala ili parni valjak.

Nastala je tako velika graja da vozača valjka, iako se on derao iz sveg glasa, nije čuo kočijaš Paško Grubišić koji je lagano drijemao na svojim kolima koje je njegov konj polako vukao uzbrdo. Opasnosti nije bilo svjesno ni njegovih troje djece koja su iz kola gledala publiku koja je sve više postajala divlja što je valjak bio bliže kolima.

Pravi urnebes nastao je kada je valjak kojeg Čikala nije uspijevao obuzdati za dlaku promašio konja i počeo drobiti kola. U tom trenutku se Paško Grubišić trgnuo i uspio iskočiti iz kola, a za njim i njegova djeca.

Valjak je uništio kola, ali je pri udaru ipak malo skrenuo i zaustavio se zapevši za zid kuće. Tada je među publikom došlo do svađe oko oklada jer se nisu mogli dogovoriti tko je okladu dobio. Izbila je i tučnjava, ali je srećom dojurila policija i uspjela spriječiti veće nerede. Privedeno je desetak najagresivnijih kibica i hazardera, a u bolnicu je odvezena najmlađa kćerka Paška Grubišića, koja je pri skoku iz kola slomila ruku.

Konju se ništa nije dogodilo, a činilo se da nije ni osobito uznemiren iako je kola koja je vukao valjak samlio u iverje.
Bilo je to na današnji dan 1935. godine.


 

Iz kategorije: Nostalgija