Datum objave: 23. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN - Horor za upišat se od smija do suza

Diana Ferić
Diana Ferić

Horor film "Crna mačka" privukao je u kino više Šibenčana kao ni jedan horor film do tada.

"Crna mačka" u režiji Edgara Ulmera s Belom Lugosijem, Borisom Karloffom i lijepom plavušom Lucille Lund u glavnim ulogama, bio je u Americi i Europi veliki filmski hit. No u Šibeniku nije bio tako uspješan zbog scena užasa, jeze i groze. Ne, u Šibeniku je "Crna mačka" bila proglašena najboljim filmom za upišat se od smija do suza.

Jezovitu priču o doktoru Polezigu čija crna mačka nadgleda njegovu zbirku mrtvih žena izloženih u staklenim sarkofazima u mračnim katakombama ispod svoje kuće i stalno je uz njega tijekom njegovih sotonističkih ritualnih ubojstava, Šibenčani su pohrlili gledati ne da bi se nauživali straha, nego da bi se dobro zabavili i nasmijali.

Prvo prikazivanje "Crne mačke" u kinu "Tesla" na današnji dan 23. veljače 1940. godine (čak šest godina nakon što je film snimljern)  bilo je čist promašaj. Prodano je tek desetak ulaznica pa je vlasnik kina razmišljao da "Crnu mačku" skine s repertoara. Ali, dogodilo se čudo. Sutradan se za "Crnu mačku" tražila ulaznica više. Kino je bilo puno, a prodane su bile i sve ulaznice za narednih nekoliko dana.

Zašto? Što se dogodilo? Šibenčani koji su prvi vidjeli "Crnu mačku" oduševljeno su pričali kako nikada nisu gledali bolju komediju od tog horora. Na to  je ispred kavane "Medulić" odmah skovana prava Šibenska filozofija da se u Tesli daje film jeze, strave i užasa za upišat se od smija do suza. To je upalilo bolje od bilo kakve reklame pa je u Šibeniku taj horor za razliku od ostatka svijeta postala hit komedija.

Tadašnji poznavatelji šibenskih prilika zaključili su da to nije ništa čudno Šibenčani svakodnevno proživljavaju daleko veću stravu, jezu i užas na Mesarskim skalama.

 

Iz kategorije: Nostalgija