Datum objave: 20. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN - Obljetnica znamenite šibenske masovne tučnjave suhim bakalarima

NA DANAŠNJI DAN - Obljetnica znamenite šibenske masovne tučnjave suhim bakalarima
Diana Ferić
Diana Ferić

Peta obljetnica najveće šibenske masovne tučnjave, znamenitog obračuna suhim bakalarima, obilježena je na današnji dan 28. veljače 1940. godine.

Obljetnicu obračuna bakalarima obilježila je grupa odgovornih i prosvijećenih Šibenčana ispred kavane Medulić predvođena novinarom Manfredom Makalom. Proslava je u početku bila skromna, ali se pretvorila u dostojan skup kada se iz kavane Medulić počeo širiti miris bakalara.

Makale i društvo iz kavane "Medulić" čiji su podrumski dio u kojem je bila kartašnica, Šibenčani nazivali Podmornica, podsjetili su na duhovit način na spektakularnu tučnjavu koja se dogodila 20. veljače 1935. godine na Gorici  u kojoj su se zavađeni Šibenčani, Zatonjani i Raslinjani mlatili suhim bakalarima.  

O masovnoj tučnjavi u kojoj su glavno oružje bio bakalar, pričale su se urnebesne priče širom Dalmacije, a navodno je o njoj bila spjevana i pjesma.

Rat bakalarima izazvali su Manajel Rajić pok. Nike iz Rasline, obalni radnik iz Šibenika Ante Čatlak . Zbog ozljeda  ozljedama zadobivenih suhim bakalarima liječničku pomoć zatražila je desetina sudionika tučnjave, a policija je, tvrdi Makale, privela barem 150 bakalarskih ratnika.

Do tučnjave u vinotočnici na Gorici, došlo je kada je Ante Čatlak slučajno u prolazu ramenom gurnuo pjevačicu, a Manajel Rajić mu predbacio da nije rekao pardon kako priliči. Kada je Čatlaka počela grditi i pjevačica, on se ponizno ispričao, ali je dodao da ga je gurnu netko od Raslinjana. To je razljutilo Rajića pa se zametnula kavga i počelo među njima šaketanje. Vidjevši da Rajić trpi velike batine, Raslinjani su napali Čatlaka združenim snagama. Međutim Čatlak je bio toliko jak i vješt u šaketanju da je odbio napad Raslinjana. Poniženi zato što se ni njih desetak nije u stanju obračunati s Čatlakom, Raslinjani su iz svojih torbi povadili bakalare i navalili na Čatlaka vitlajući suhim ribetinama kao batinama.
Vidjevši taj opći napadaj opasnim oružjem kakav je bakalar i pobojavši se da bi Raslinjani mogli namrtvo zatući Čatlaka, neki su priskočili u njegovu obranu, a onda je i Raslinjanima stigla pomoć, pa su odnekud došli i neki iz Zatona koji su isto imali bakalare. Nastala je opća strka i tučnjava u kojoj se nije znalo tko koga mlati, a većina nije imala pojma tko se tuče i zašto je do tučnjave došlo.
-Goricom odjeknuše jauci, vriska žena i borbena galama,  pisao je Makale, i tko zna što bi bilo i kako bi to lidolo skončalo da nije dojurila policija i teškom mukom obuzdala bratiju koja je ušla u akciju bakalarima.

U ovoj urnebesnoj šibenskoj priči zanimljivo je da do tučnjave došlo ne u neko doba noći kao što bi se moglo očekivati, nego u podne!

No, šalu na stranu. Znamenita šibenska masovna tučnjava suhim bakalarima ima i svoju historiografsku vrijednost. Naime u opisima te tučnjave i izvješćima o njoj, 1935. godine prvi se puta u medijima spominju šibenske kite. I sam Makale, poput splitskih novinara, naglašava da je vinotočnica bila puna već od ranog jutra zato što su iznad njenih vrata bile obješene grančice smreke i borića, a ispod njih bagatelne cijene šibenskih specijaliteta, crnog vina po 2 dinara, a opola po 3 dinara za litru. Te su cijene bile više nego povoljne jer je u to vrijeme prvi šibenski pas koji je dobio stalno zaposlenje zarađivao 33 dinara dnevno!
 

Iz kategorije: Nostalgija